Az internet még nem jó terep

az internet még nem jó terep

a unit-linked termékek számára

A befektetéshez kötött, úgynevezett unit-linked életbiztosítások sikeres internetes értékesítésére még várni kell - mondta az [origo]-nak Rácz István, a Biztositas.hu Kft ügyvezetője. Több évvel ezelőtt, amikor még a mostani recessziós helyzetnél sokkal jobb állapotok uralkodtak, voltak ilyen jellegű próbálkozások, ám azok már akkor sem jártak sikerrel. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a unit-linked termékeket leginkább személyes értékesítés útján lehet eladni.

Az ominózus konstrukciók interneten történő értékesítése azért is problémás, mert az interneten keresztül elsősorban olyan termékeket lehet sikerrel - és az ügyfelek felé való elkötelezettség megtartásával - eladni, amire a lakossági ügyfeleknek valóban szükségük van, ilyen például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás, a casco, az utasbiztosítás vagy éppen a munkanélküliség-biztosítás. Rácz István szerint a következő években ezért nem várható, hogy ezek a unit-linked típusú termékek megjelenjenek kínálatukban. Kérdésünkre, miszerint a sima kockázati életbiztosítások ott lehetnek-e az online alkuszok palettáján, a szakember azt felelte, hogy a gazdasági helyzet javulását követően erre lát esélyt. Ehhez viszont változásra lenne szükség a termékeket kínáló biztosítók részéről, nevezetesen flexibilis díjakkal kellene kínálni a termékeket. Nehéz megmagyarázni ugyanis egy fiatalnak, hogy fizessen havi 5-6 ezer forintot azért, hogy ha meghal, akkor a biztosító kifizessen az örökösének egy nagyobb összeget. E korosztály számára alacsony díjjal kellene vonzóvá tenni ezeket a termékeket, aztán ahogy egyre idősebbek lesznek, és növekszik a kockázatuk, arányosan többet kellene kérni tőlük.

Vélhetően egy 45 éves ügyfél, aki az utóbbi 20 évben rendszeresen fizetett egy kezdetben viszonylag alacsony, de növekvő havi díjat, várhatóan nem mondaná fel a szerződését, hiszen egyre inkább érzi a kockázatot, a családjáról való gondoskodás egyre fontosabb lesz számára. Rácz István szerint az is elképzelhető, hogy a biztosítók kevésbé lesznek szigorúak a jövőben azokkal, akik ilyen kockázati életbiztosítást kötnek, és magasabb értékhatárhoz kötik majd a szerződéskötést most esetenként megnehezítő orvosi vizsgálatot. A jelenleginél magasabb kártérítési összegekkel, és az említett rugalmas díjszabással biztosan nagyobb népszerűségre tehetnének szert a kockázati életbiztosítások.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek