Beépített CASCO

beépített CASCO

A beépített CASCO, mint opció a hitelre vásárolt új és egyes hitelintézeteknél használt, általában maximum 9-10 éves gépjárművek esetén jöhet szóba, legyen szó, akár személygépkocsiról, akár motorról, akár 3,5 t alatti kisteherautóról. (Előfordul olyan lízingcég is, ahol a maximális korhatár mindössze 5 év.). A beépített CASCO tulajdonképpen a hitelbe van beleépítve, vagyis a felvett hitelösszeg törlesztő részletei tartalmazzák a beépített CASCO biztosítás havi díját is.

Arról, hogy kötünk-e beépített CASCO-t vagy sem, sokszor nem dönthetünk magunk, a hitelintézet néhány kivételtől eltekintve, ilyen lehet, ha az önrészünk több mint a kiszemelt gépjármű vételárának 70%-a és a felvett hitelösszeg nem haladja meg a három millió forintot, vagy egyes hitelintézeteknél már 10-20%-os önrész is elég hozzá, kötelezhet bennünket a beépített CASCO-s hitelkonstrukcióra. Már csak azért is, mert az általa nyújtott hitel összegének a fedezete az általunk megvásárolt gépjármű lesz. De mi sem járunk rosszul, hisz ha totálkárosra zúzzuk új kocsinkat, motorunkat és nincs biztosításunk, a hitelt gépjármű híján is vissza kell fizetnünk.

A beépített hitelt épp azért hozták létre a lízingcégek, hogy csökkentsék azon ügyfelek számát, akik csupán a minél alacsonyabb törlesztő részletek végett döntenének a CASCO mentes konstrukciók mellett. Így végső soron persze nemcsak nekünk tesznek szívességet, saját kockázatukat is minimálisra csökkentik.

És a beépített CASCO biztosítás előnyei nem merülnek ki ennyiben. Általában a beépített CASCO díja alacsonyabb is, mintha a külön CASCO kötés mellett döntenénk valamelyik biztosítónál. Egy egymilliós kocsi esetében például a külön kötött havi nyolcezret kóstáló CASCO biztosítással szemben, a beépített CASCO csak havi kb. 1200 forintos kiadást eredményez.

A beépített CASCO biztosítás díját mindig a gépjármű értéke határozza meg, a beépített CASCO éves díja gépkocsink értékének kb. egy-másfél százalékával egyezik meg.

Az alacsonyabb tarifa mellett a beépített CASCO-nál a szerződéskötés is gyorsabb és sokkal kevésbé bonyolult folyamat, mint más CASCO biztosítások esetében. Kényelmes megoldást jelent, hisz a beépített CASCO-nál nem kell külön intéznünk a hiteltörlesztést és a CASCO havi-, negyedéves díjának rendezését, ezt mindjárt egy füst alatt tehetjük meg.

A beépített CASCO díján, így végső soron törlesztő részletünkön még tovább csökkenthetünk, ha a beépített CASCO-k közül nem a teljeskörű CASCO mellett, hanem csak részleges, lopásra, vagy totálkárra fedezetet nyújtó beépített CASCO-k egyike mellett döntünk. Értelemszerűen addig lesz CASCO biztosításunk, ha a beépített CASCO mellett döntünk, amíg a hitel futamideje le nem jár, vagyis, míg hónapról-hónapra rendesen fizetjük a törlesztő részleteket. A beépített CASCO díját tehát nem közvetlenül egy biztosítónak, hanem magának a banknak fizetjük és az a bankon keresztül jut el a biztosítóhoz.

Ha törlesztettük a hitelt, de utána is szeretnénk CASCO biztosítást, akkor kötnünk kell egy új szerződést, hiszen beépített CASCO-ra többé nem leszünk jogosultak, csak, ha másik gépjárművet vásárolunk.

Ami a beépített CASCO-ra vonatkozó CASCO önrész opciókat illeti, teljeskörű beépített CASCO esetében általában hat lehetőség közül választhatunk, melyből a legalacsonyabb a 10% - 200 000 Ft-os, míg lopás, vagy totálkárra vonatkozó beépített CASCO-nál háromféle CASCO önrész kínálja magát, melyek közül a legalacsonyabb önrész mértékű a 10% - 50 ezer forintos.

Motorok esetében a biztosítani kívánt jármű nem lehet több 9 évesnél, szemben a személygépkocsik 10 éves korhatárával. Rájuk teljes körű vagy törés CASCO-t köthetünk, ahol az önrész mértéke már 10%-os is lehet. Természetesen a beépített CASCO motorok esetében is olcsóbb, mint egy külön kötött motor CASCO.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek