Befektetési életbiztosítás

befektetési életbiztosítás

Az életbiztosítások egyik fajtája a befektetési életbiztosítás, más néven unit-linked biztosítás. A befektetési életbiztosítás esetében szemben a hagyományos konstrukciókkal az ügyfél (szerződő) megválaszthatja hogy az általa befizetett díj egy részét milyen típusú és kockázatú befektetésekbe helyezze el a biztosító.

A befektetési életbiztosítások a hagyományos életbiztosítások által nyújtott szolgálatatásokat ötvözi a befektetési alapok által kínált befektetési lehetőségekkel.
A befektetési életbiztosítás nem befektetési alap. Első látásra sok a hasonlóság, a befektetési életbiztosítás azonban hosszú távra szól, visszavásárlása nehézkes az első időben és biztosítási kockázatokat is tartalmaz szemben a befektetési alapokkal.
Létezik rendszeres díjas és egyszeri díjas befektetési életbiztosítás. Az egyszeri díja befektetési életbiztosításnál csak a szerződés megkötésekor kell díjat fizetni, általában ez a díj módozatonként eltérő 100-300 e forint is lehet. Kisebb az adminisztrációs díj ezért kisebb költségek terhelik az ügyfelet.

A befektetési életbiztosítás rugalmas, havi, negyedéves, féléves és éves rendszeres díjfizetés mellett, amennyiben nagyobb összeg áll rendelkezésére az ügyfélnek, azt eseti díjként bármikor elhelyezheti és ha szüksége van rá bármikor ki is veheti, ezért likvid.

Befektetési életbiztosítás költségei?

1. eladási és vételi ár közötti különbség:
A biztosítók az eszközalapok egységeire eladási és vételi árfolyamot szabnak. Amikor díjat fizet be az ügyfél, akkor az aznapi aktuális eladási árfolyamon vásárol befektetési egységeket . Amikor a biztosító szolgáltat, akkor az aktuális vételi árfolyamon veszi meg az ügyféltől az egységeket és pénzben fizeti ki azok ellenértékét. Az eladási és vételi ár közötti különbség biztosítónként eltérő, 1-5 % között mozog.

2. kezdeti költségek:
További terhet jelent,hogy a biztosítók egyfajta kezdeti költséget levonnak, főleg azért hogy ebből fizessék a szerződés megkötésével együttjáró kiadásaikat. A kezdeti befizetések egy részét kezdeti egységekben tartják nyilván és azokból biztosítónként eltérő költségrészt vonnak le 10-15 évig vagy akár a tartam végéig. Ez akár a 4-6 százalékot is elérheti.

3. adminisztrációs költség:
Általában fix összegű de lehet biztosítónként eltérő 100-400 forint / hó. Ez lehet adminisztrációs díjként vagy kezelési költségként is feltüntetve.

4. átváltási költség:
A meglévő egységek más alapba vagy alapokba történő átváltásáért, azaz az eszközalapok közötti mozgatásért díjat kell fizetni. Ez lehet fix díj illetve az átváltandó érték bizonyos százaléka is.

Ezen kívül van még a befektetési életbiztosításnak kockázati díja, mivel ez a befektetési rész ellenére is tulajdonképpen egy életbiztosítás. Ez a díj függ a biztosított nemétől, korától,a választott életbiztosítási összeg nagyságától illetve a választott kiegészítő kockázatoktól.
A biztosítónak a szerződésben, úgynevezett kondíciós listán fel kell tüntetnie a különböző költségeket.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek