Biztosító váltás

biztosító váltás

Legyen szó bármilyen biztosítástípusról, a lakásbiztosítástól a kötelezőn, cascón át a munkanélküliség biztosításig bezárólag, a biztosító váltásnak majd minden esetben létjogosultsága lehet. Egy-egy jól működő alkusz biztosító a megmondhatója, évről-évre mennyi új biztosítási termék jelenik meg a biztosítási piacon, mennyi új konstrukció vagy komplett csomag, melynek feltételei, szolgáltatásai, fedezetei, vagy díjszabása meglévő biztosításunknál sokkal kedvezőbb lehet. Egyes biztosítástípusok, így például a lakás- és otthonbiztosítások különösen megkívánják, hogy időről-időre felülvizsgáljuk meglévő szerződésünket, és ha kell, a biztosító váltás intézménye mellett határozzunk, már csak azért is, nehogy értékeink, ingatlanunk alulbiztosítottá váljon.

Persze, ha a biztosító váltás témája kerül szóba, a legtöbben a kötelező váltásra gondolnak, mert a sajtóban, a közbeszédben még mindig ez a leginkább felkapott téma. Autója, gépjárműve majd mindenkinek van, a biztosítók pedig szintén évről-évre egymást túllicitálva igyekeznek olcsóbb kötelezővel előrukkolni a gépjármű tulajdonosok számára. Ezt idáig az egységes biztosítási évforduló ténye is megkönnyítette, mely minden autósra egyként vonatkozott. Ez azonban a legújabb változtatások értelmében megváltozott, így a biztosítás váltás időszaka már a kötelező biztosítás esetében sem egységes minden gépjármű tulajdonosra vonatkozólag.

A biztosító váltásnak több feltétele is van, egyrészt az, hogy időben mindig a biztosítási évfordulóhoz kötődik, másrészt, hogy azt megelőzően, 30 napon belül írásban kell a biztosító tudomására hoznunk, hogy váltani szeretnénk, és így felmondanánk meglévő biztosításunkat is. Ennek híján ugyanis nem köthetünk szerződést egy új biztosítóval.

Ez alól a feltétel alól kivételt képeznek a határozott tartamú szerződések, melyek a biztosítási évfordulót követően automatikusan megszűnnek. Ezt elkerülendő közös megújításuk mellett dönthetünk, persze csak akkor, ha nem kívánunk biztosítót váltani.

Illetve a biztosító váltásnak van még egy kivételes, speciális esete, az, amikor a szerződés közös megegyezéssel szűnik meg. Ilyenkor nem kell a biztosítási évfordulónkra várni ahhoz, hogy új szerződést kössünk, biztosítót váltsunk, hanem azt rögvest megcselekedhetjük.

Ahhoz, hogy a biztosító váltás valóban hosszabb távon, az előre tervezhető egy éves periódus során, is kifizetődő legyen, a biztosítási évfordulónk környékén érdemes áttanulmányozni az alkusz biztosító által működtetett biztosítás kalkulátor ajánlatait. Így néhány alapkérdés megválaszolása, alapadat megadása után, máris tisztán láthatjuk érdemes-e egyáltalán sort kerítenünk a biztosító váltásra.

Ha a biztosító váltás mellett határozunk, egyes alkusz biztosítók még a meglévő szerződésünk felmondását is magukra vállalják, ha az alkuszi megbízási szerződést aláírva visszaküldjük részükre.

Az alkusz biztosítók ráadásul az egyes biztosítástípusok felmondásához szükséges formanyomtatványokat is meglévő, vagy a jövőben esetlegesen ügyfelükké váló személyek rendelkezésére bocsájtják. Vagyis ezeket bárki ingyen letöltheti az interneten keresztül, így a felmondás önálló fogalmazgatásával sem kell különösebben sokat bíbelődni.

A biztosító váltás akkor okozhat gondot, ütközhet falakba, ha meglévő biztosítási szerződésünk esetleg díjnemfizetés okán szűnt meg. Ilyenkor csak abban az esetben nyílhat módunk a meglévő biztosítónk helyett újat választani, és ott kötni újra szerződésünket, ha abba az időszakba, amikor nem fizettük biztosításunk díjait a biztosítási évfordulónk is belesett, máskülönben felmondott biztosításunkat csak ugyanannál a biztosítónál köthetjük újra, természetesen a pótdíj, fedezetlenségi díj megfizetése mellett.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek