Biztosítók

A Magyar Biztosítók Szövetségének, vagyis a MABISZ-nak a weboldalán jelenleg 26 Magyarország területén működő biztosító társaságot, három biztosítóegyesületet, és szintén három fióktelepet találunk, melyek a szigorú etikai illetve verseny kódexszel rendelkező szövetség tagjai. A rangos szakmai szövetség a rendszerváltást követően, az addig állami tulajdonában lévő biztosítók privatizálásának hatására kezdte meg működését, akkor még mindössze nyolc biztosítóval berkeiben. A szövetség létrejöttét elsősorban a közös érdekvédelem kívánta meg. A MABISZ ezenfelül különböző tagozatokat működtet, hatásköre alá tartozik a Magyar Zöldkártya Iroda vezetése és a Kártalanítási Számla kezelése is, mely a felelősség biztosítás nélkül közlekedő autósok által okozott károkat hívatott megtéríteni a károsultak számára. A MABISZ és általa a magyar biztosítók is természetesen Európával is összeköttetésben állnak, mégpedig az európai biztosító szövetségek szervezetén, a CEÁ-n keresztül.

A biztosítóknak ahhoz, hogy biztosítási tevékenységüket egyáltalán folytathassák, tevékenységi engedéllyel kell bírniuk. A biztosítókról és az általuk végzett tevékenységről jogszabály rendelkezik, melyet 2003-ban fogadtak el (lásd: 2003. évi LX. törvény). A szóban forgó törvény rendelkezései egyúttal az uniós feltételeknek is eleget tesznek.

Eszerint rendelkezniük kell magyarországi székhellyel, ha külföldi társaságról van szó, akkor pedig magyarországi képviselettel. A törvény meghatározza a biztosítók által folytatott biztosítási tevékenység alapfeltételeit is, melyben többek közt azt rögzítik, hogy az általunk befizetett biztosítási díjak fejében az írásba foglalt feltételek, kizárások mellett a biztosító magára vállalja a kockázatvállalást és a kár bekövetkeztekor, fizet.

A törvény meghatározza a biztosítók formáját is, mely ez alapján lehet akár részvénytársaság, akár egyesület, szövetkezet, vagy pedig egy külföldi biztosító magyarországi fióktelepe is. Formái alapján további törvények vonatkoznak az egyes társaságokra.

Ha a hazánkban működő biztosítókról szeretnénk egy kicsit bővebb, teljesebb képet kapni, a MABISZ weboldalán túl jó kiindulópontot jelenthetnek az egyes alkuszbiztosítók online felületei is, ahol a velük szerződött biztosítókról szerezhetünk meg értékes információkat.

Természetesen az egyes társaságok internetes oldalait is felkereshetjük, hogy tényleges képet kapjunk szolgáltatásaikról, bár végignyálazni az összes biztosító weboldalát kicsit hosszadalmas és fáradalmas feladat lehet.

Ha viszont igénybe vesszük az alkusz biztosítók által működtetett online kalkulátorokat és segédletükkel összehasonlítjuk a minket érdeklő biztosítást, melyik biztosító milyen díjszabás mellett, milyen szolgáltatásokkal vállalja, máris szűkíthetünk az átböngészendő biztosítók listáján, lévén csak a legjutányosabb ajánlatokkal kecsegtető társaságoknak kell egy kicsit jobban a körmére néznünk.

Hogy a működési elvük, maga a biztosítási piac átlátható legyen, arról szintén a MABISZ-nak kellene gondoskodnia, a szövetséget ugyanis adatszolgáltatási kötelezettség is terheli az egyes társaságokra vonatkozóan.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek