Biztosított vagyontárgyak

biztosított vagyontárgyak

Lakásbiztosítás esetén biztosíthatjuk magát az épületet, az ingatlant, illetve annak "tartozékait", az ingóságokat. Ingóságbiztosításon belül a biztosítók két főbb csoportot szoktak elkülöníteni: a különleges értéket képviselő tárgyakét (nemesfémek, képzőművészeti alkotások, szőrmék, kézi csomózású szőnyegek, gyűjtemények, antik tárgyak) illetve a háztartási ingóságokét. Léteznek olyan biztosítótársaságok, melyek a nagy értékű háztartási ingóságokat (audio rendszert, házimozi rendszert, számítógépet) külön csoportban kezelik.

A biztosítási szerződésben értéktárgyaink (ékszerek, gyűjtemények, művészeti alkotások) esetében is az újrabeszerzési értékeket kell figyelembe venni, mintha újat vennénk mindenből, ez a kártérítésnél lényegesen fontos tényező. Az értékek meghatározásánál természetesen kérhetjük szakértő, becsüs segítségét is, s az általa adott szakvéleményt csatolhatjuk a biztosítási szerződéshez.

Az ingóságok értékével nem csak szerződéskötéskor kell foglalkozni. A biztosító indexálást javasló ajánlatát, amikor a biztosító az infláció függvényében évenként arra kér, emeljük meg értékeinket, illik elfogadni, így biztosíthatjuk ugyanis, hogy lakásunk, házunk és a benne található ingóságok inflációt követve legyenek biztosítva. Akkor is értesítenünk kell biztosítónkat, ha értéknövelő beruházást hajtunk végre ingatlanunkon, vagy értékes vagyontárgyakat vásárolunk. Ilyenkor írásban kell a biztosítóhoz fordulnunk.

A különleges értéket képviselő tárgyak esetében is vannak kitételek. Műtárgyként biztosítható minden tárgy, ami egyedi, magas kvalitású képző- és iparművészeti alkotás, régiség, nem gyári sokszorosítással készült tárgy, példányszáma korlátozott és színvonalát tekintve műalkotás. Például: festmények, grafikák, szobrok, metszetek, nyomatok, antik bútorok, kerámiák, porcelánok, üvegtárgyak, antikvár könyvek, gyűjtemények (bélyeg és numizmatika, régi fegyverek, órák, egyéb gyűjtemények), iparművész által készített dísztárgyak, kézi csomózású szőnyegek tartoznak ide. Gyűjteménynek minősül minden értékhordozó, melyből minimum 20 darab birtokunkban van. Fontos, hogy a gyűjtemény katalogizált, azaz tételesen felírt legyen, szakszerűen, minden fontos adatot tartalmazzon, és a leírás mellékletként a biztosítási szerződésben szerepeljen.

Nagy értékű háztartási ingóságok: 150 ezer Ft egyedi értéket meghaladó műszaki berendezéseknek minősül és így biztosítható, minden olyan műszaki berendezés, melynek értéke már önmagában is meghaladja a 150 ezer forintot. Ezen műszaki berendezések lehetnek számítógép és tartozékai, TV, házimozi rendszer, audio rendszer, stb… Számítástechnikai eszköznek minősül: hardware, monitor, klaviatúra, egér, play station, kábelek, lap top, nyomtató, scanner, kivéve, ha ezek egyedi értéke meghaladja a 150.000 Ft-ot. Ha a fenti eszközök össze vannak kapcsolva, például teljes számítógép rendszer esetén, akkor az együttes értéket kell figyelembe venni, ami nagy valószínűséggel meghaladja a 150.000 Ft-os egyedi értéket.

Hangszerek, sport-, horgász-, és vadászfelszerelések biztosítására a hobby és lakásfelszerelési eszközök biztosításán belül nyílik lehetőségünk, kerékpárunkat, segédmotorkerékpárunkat, csónakot, motorcsónakot pedig a járművek kategórián belül.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek