Búvárbiztosítás

búvárbiztosítás

A magyar búvárok jelenleg több biztosító ajánlatából választhatnak, mielőtt merülni indulnának. Hogy kinél is biztosítják magukat az esetleges balesetek kockázatát mérsékelve, nem könnyű eldönteni. A szolgáltatások többsége látszólag azonos, társaságonként esetleg egyéb kényelmi extrák járulnak az alapszerződéshez. A Magyarországon elérhető biztosítások többsége utasbiztosítás. Ezekkel a gond az, hogy csupán külföldi tartózkodásra és merülésre biztosítanak. Vagyis abban az esetben, ha a a búvár itthon merülne, vagy a dekompressziós betegség tünetei csupán a külföldi merülésből való hazatérés után jelentkeznének rajta, nem nyújt kártérítést a biztosítótársaság.

Ez a rendszer az utasbiztosításokra általánosan jellemző, arra az alapelvre épülve, hogy a társadalombiztosítás teljes körűen fedezi a Magyarországon szükségessé váló orvosi ellátásokat az adott TB jogviszony alapján, attól függetlenül, hogy milyen tevékenységgel kapcsolatban válnak nélkülözhetetlenné. Egyéb extrém sportok esetén ez a gyakorlat jól is működik, hiszen a TB nem zárkózik el a drága agyműtét finanszírozásától csak azért, mert az egy külföldön történt hegymászó-baleset miatt vált szükségessé. Ha a búvár, merülés után nem vár 48 órát mielőtt hazautazna, az utasbiztosítások többsége hamis biztonságot ad tulajdonosának. (Az utazás előtti felszíni időre vonatkozóan, ismételt merüléseknél a szakirodalom is 48 órát ajánl.).

A veszélyekre tekintettel, ezért nem árt, ha merülés előtt, ki-ki tisztázza a kiszemelt biztosítótársasággal, mi történik abban az esetben, ha a dekompressziós betegség tünetei itthon jelentkeznek rajta. Dekókamra ugyan van már hazánkban is, ám a kezelés ára igen költséges. A búvárokat érintő finanszírozási probléma oka lehet, hogy a dekompressziós kezelés az OEP részéről jelenleg kivételt képez, hiszen hazánkban csupán a közelmúltban vált elérhetővé, így az OEP még nem készült fel, az erre vonatkozó finanszírozási formát nem dolgozta ki.

A hobby és kedvtelési-szabadidő búvárkodást egyes biztosítók 40 méteres merülésig csak kiegészítő balesetbiztosítással vállalják. Ez a biztosítás a baleset során sérült búvárruhára és felszerelésre is vonatkozik.

A széles választékból leginkább az UNIQA ajánlata emelkedik ki, mely búvároknak speciális termékével, a hagyományos utasbiztosítások szerkezetére épülő Gyöngyhalász Utazásbiztosítás Búvároknak fantázianevű biztosítással rukkolt elő a búvárok széleskörű biztosítási igényeit próbálva kielégíteni.

Három csomagot is kínálnak, mely egészségüggyel, poggyásszal és egyéb utazási kellemetlenségekkel kapcsolatban nyújt segítséget az ügyfeleknek. A poggyászfedezet kiterjed a három legfontosabb, esetenként életmentő búvárfelszerelésre is (mentőmellény, búvárkomputer és légző-automata). További klasszikus utasbiztosítási elemként fedezi a keresés, a mentés, az orvosi kezelés költségeit, ahogy a hazautazás költségeit is, az úti okmányok pótlásának költségét, a tolmácsszolgálatot, kiterjed az óvadékra, a jogvédelem és a perköltség biztosítására, valamint magában foglalja a non-stop tanácsadó szolgálatot is.

A termék első sorban azoknak a Magyarországon élő embereknek szól, akik rendelkeznek a sportág nemzetközi szövetsége - a Búvár Világszövetség illetve a Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) Technikai Bizottsága által hivatalosan elismert búvárminősítéssel, vagy a fenti szervezetek elismert tanfolyamán vesznek részt a búvárminősítés megszerzése miatt.

A biztosítási termék egyik alapja a Merülési Szabályzat, mely szigorúan definiálja a búvárbaleset. Búvárbalesetnek minősül a merülést végző búvárt, a vízben, a vízbejutás-, vagy a víz elhagyása során ért mindennemű egészségkárosodás, abban az esetben is, ha azt a merülést követően észleljük.

Vagyis az UNIQUA a biztosító piacon szinte egyedülálló módon, a fentebbiek értelmében, a már hazautazott ügyfél számára is fedezi a dekompressziós betegséget orvosló ellátás költségeit. A társaság csak akkor zárkózhat el a kártérítés kifizetése elől, illetve tagadhatja meg a szolgáltatást, ha a szerződő fél a biztosítási eseményt jogellenes, súlyosan gondatlan, esetleg szándékos magatartása okozta, illetve, ha a biztosított az MBSZ mindenkor érvényben lévő merülési szabályzatát, a búvároktatási rendszer szabályait, vagy a merülésre vonatkozó helyi előírásokat szegi meg.

A bekövetkezett biztosítási káresemények szakszerű elbírálásánál az UNIQA, a minél pontosabb esetleíráshoz orvos szakértőt, illetve búvárszakértőt is alkalmaz a káresemények kezelése során.

Hasonló a helyzet a DAN Europe-nál is, fedezett valamennyi búvárkodással kapcsolatos egészségügyi probléma még akkor is, ha tagságunk ugyan lejárt már, de érvényes tagságunk idején történt a balesetet okozó merülés.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek