CASCO váltás

CASCO váltás

A gépjármű tulajdonosoknak nem csupán a kötelező biztosítás esetében, de a CASCO esetében is lehetőségük van váltásra. A CASCO váltást kezdeményezhetjük akár motor CASCO, akár beépített CASCO, akár teljes körű CASCO esetében is, a lényeg csupán az, hogy meglévő CASCO biztosításunk felmondására mindig a biztosítási évforduló alkalmával nyílik lehetőségünk. Ezt a dátumot, ha nem véstük volna alaposan az emlékezetünkbe, megtaláljuk biztosítási kötvényünkön is.

Noha a CASCO váltás ugyanúgy biztosítási évfordulóhoz kötött, mint a kötelező biztosítás esetében, a CASCO-nál nincs egységes évforduló és dátum. Igaz, hogy az új kötelező biztosítás értelmében ez az egységes dátum a kötelezőnél is kezd kifutni, pláne azok esetében, akik nemrégiben váltottak gépkocsit. Rájuk, ahogy a CASCO esetében is, a szerződéskötéstől számított egy éven belül kerülhet sor először kötelező váltásra.

Ha fennálló CASCO biztosításunkat a biztosító díjnemfizetés miatt azonnali hatállyal felmondja, akkor is sort keríthetünk CASCO váltásra, ilyenkor a biztosítási évfordulót sem kell kivárni, lévén szerződésünk rögvest megszűnik. Ez viszont egyúttal nem jelenti azt, hogy a díjnemfizetés következményeit ne kéne viselnünk. Ilyenkor sajnos számítanunk kell a CASCO bónusz, bónuszok elvesztésére, illetve arra, hogy azt a díjat, amit nem fizettünk be, utólag rendeznünk kell, mégpedig a teljes évre, amelyre a CASCO biztosítást kötöttük.

CASCO váltás során természetesen először is fel kell mondanunk meglévő CASCO szerződésünket, melynek megvannak a vonatkozó szabályai. A CASCO felmondást mindig írásban kell megejtenünk, hivatalosan a biztosítási évfordulónk előtt 30 nappal. Ha ezen kötelezettségünk teljesítését elmulasztjuk, de a tervezett CASCO váltás miatt nem is fizetjük tovább meglévő biztosításunkat, akkor a biztosító jogosan mondja fel szerződésünket díjnemfizetésre hivatkozva, mely a fennebb már bemutatott következményeket automatikusan vonja maga után. Ebből is látszik, hogy tényleg érdemes odafigyelni a határidőkre és észben tartani biztosítási évfordulónk dátumát!

Ha finanszírozott gépjárművel és így beépített CASCO-val rendelkezünk, a CASCO váltás intézménye akkor is elérhető számunkra. Ilyenkor az a lényeg, hogy a CASCO biztosítást mindig addig kell fizetnünk, amíg hitelünk futamideje le nem jár. A hitelintézet általában belemegy, hogy menetközben sort kerítsünk a CASCO váltásra, ha előnyösebb konstrukciót találnánk az általuk ajánlottnál. A CASCO váltás ebben az esetben is a biztosítási évforduló idején esedékes, de előfordulhat, hogy a finanszírozó cég külön engedélyére is szükségünk lesz a felmondás és az új CASCO intézése közben.

CASCO váltás során, ha a díjakat tartjuk szem előtt, mérsékelhetjük az új biztosítás árát, ha például teljes körű CASCO-ról részleges CASCO-ra váltunk, ha a CASCO-t együtt kötjük meg a kötelező biztosítással, vagy más CASCO önrész mellett döntünk. Motor CASCO esetében a CASCO váltás során határozatlan idejű CASCO szerződésünk helyett köthetünk határozott idejű CASCO-t is, így csak azon fél évre kell kifizetnünk a biztosítás díját, amikor motorunkat ténylegesen használjuk is.

A biztosítók ajánlatainak gyors és precíz összehasonlítása végett érdemes lehet igénybe vennünk az online CASCO biztosítás kalkulátorok segítségét is, melyek használatával jó negyed óra leforgása alatt akár online CASCO biztosítást is köthetünk.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek