CASCO

Casco kalkulátor

Csak pár perc és pénzt takaríthat meg a biztosítással! Számolja csak ki!

A CASCO kalkulátor segítségével perceken belül össze tudja hasonlítani és meg is tudja kötni az Ön számára legkedvezőbb CASCO biztosítást!


Míg a kötelező biztosítás megkötése minden gépjármű tulajdonos számára kötelező, addig a CASCO biztosítás megkötéséről mindenki maga határozhat. Míg a kötelező az általunk okozott károkat téríti meg, addig a CASCO biztosítás, akkor fizet részünkre kártérítést, ha a mi gépjárművünkkel, autónkkal, motorunkkal történik valami baj, totálkáros lesz, netán ellopják, vagy netán valaki megrongálja. A CASCO biztosítás minden kártípusra kiterjedő változatát teljeskörű CASCO-nak nevezik, ezen biztosítások közül ez a legköltségesebb biztosítási forma, ugyanakkor hosszútávon talán ez a legkifizetődőbb is, hiszen így lényegesen több kártípus ellen bebiztosíthatjuk magunkat, mintha az olcsóbb díjak reményében csupán egy részleges, esetleg csak lopás vagy törés károkra kiterjedő CASCO biztosítás megkötése mellett határoznánk.

A CASCO biztosítást nemcsak új gépjárművekre lehet, vagy érdemes megkötni, egy néhány éves, használt kocsi is megérdemli, hogy gondoskodjunk biztonságáról, pláne, ha ezzel keressük kenyerünket. Ugyanígy a finanszírozott gépjárművekre is köthető, sőt, sok esetben a hitelre vásárolt autók esetén a hitelintézet kötelezővé is teszi a megkötését.

Előnyeit nem igen szokták kétségbe vonni, a gépjármű tulajdonosok inkább az ára miatt szoktak visszariadni a biztosítás megkötésétől, noha a díját számtalan módon lehet csökkenteni. Például a kötelező és a CASCO biztosítás együttes kötésével, de az online kötés már önmagában is kedvezményekre jogosíthat.

Ugyanígy a balesetmentes vezetést a biztosítók nemcsak a kötelező biztosítás esetében, de a CASCO biztosítás esetében is honorálják. A CASCO biztosítás bonus-malus rendszere a kötelezőéhez hasonlóan működik, a balesetmentesen levezetett éveket bónuszokkal és díjkedvezményekkel honorálják a biztosítók. Sőt, a kötelező és a CASCO együttes kötésénél egyes biztosítóknál már arra is van lehetőség, hogy a kötelező bónuszait számoltassuk át CASCO bónuszokká.

Sokszor bonyodalmakat szokott okozni még a CASCO önrész fogalma is, melyet megkötése során kell kiválasztanunk. Ez egy százalékos és egy összegben meghatározott értéket képvisel (a legalacsonyabb választható opció általában a 10% és a 100 ezer forint). Az önrészt a kártérítés során vonják le a minket megillető kártérítési összegből a biztosító által meghatározott feltételek szerint. Minél nagyobb önrészt választunk, annál kevesebb lesz az éves díja, de pusztán emiatt nem érdemes belefutni annak csapdájába, hogy egy tetemes kár esetén ne tudjuk kifizetni a minket terhelő önrészt.

Ha a teljeskörű CASCO biztosítás megkötése mellett határozunk, akkor az alábbi kockázatok esetén nyújt védelmet; lopáskár, töréskár, üvegkárok és elemi károk. Utóbbihoz tartoznak például a tűzkárok, vagy az árvíz okozta károk is.

A biztosítók főleg lopás CASCO vagy teljeskörű CASCO kötés esetén, mely ugye a lopáskárok ellen is fedezetet nyújt, előírhatják azt is, hogy milyen védelmi rendszerekkel kell felszerelnünk gépjárművünket. Ilyenek lehetnek a különböző riasztók, illetve például egy kormányzár is.

Természetesen, akár a kötelező biztosítást a CASCO biztosítást is lehet váltani. Ilyenkor meglévő szerződésünket szintén a biztosítási évforduló előtt 30 nappal lehet írásban felmondani, mely után lehetőségünk nyílhat egy kedvezőbb díjú, vagy jobb konstrukció megkötésére is.

A CASCO váltás, megkötése előtt érdemes az alkusz biztosítók által működtetett online kalkulátorok szolgáltatásait igénybe venni, hogy képet kaphassunk az egyes biztosítók ajánlatairól. Összevethetjük továbbá azt is, mennyit spórolhatnánk, ha a CASCO és a kötelező együttes megkötése mellett határoznánk, vagy ha a teljeskörű CASCO helyett esetleg egy részleges CASCO-t kötnénk csak. Az online kalkulátorok segédletével az önrészekkel is szabadon játszhatunk, így nem kell papíron számolgatni, egy magasabb önrész esetén, hogy alakulna az éves díja.

Az online kalkulátorokon keresztül akár magára az online CASCO biztosítás megkötésére is sort keríthetünk.

CASCO biztosítást nemcsak autóra, vagy motorra, de akár jachtra, vitorlásra, hajóra, sőt még kisebb magánrepülőgépekre is köthetünk.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek