Csoportos utasbiztosítás

csoportos utasbiztosítás

Az utasbiztosítások a biztosítópiac egyik virágzó területét képviselik, se szeri-se száma az egyéni, családi és csoportos utasbiztosításoknak, de még a csoportos utasbiztosításokon belül is igen nagy a választék, melyeket ráadásul az általunk választott kiegészítő fedezetekkel személyre is szabhatunk.

Maga az utas biztosítás kötése, legyen szó akár egyéni, akár csoportos utasbiztosításról sem túl bonyolult folyamat. Mivel az utasbiztosítások egy alkalomra szóló biztosítási szerződésnek minősülnek, így akár megköthetjük őket elektronikus úton keresztül is, ekkor az utasbiztosítás online kötéséről beszélhetünk.

Az online kötés legfőbb előnye a gyorsaság, ha szükséges adatainkat megadtuk, és kitöltöttük az online nyomtatványt, nincs egyéb dolgunk, mint átutalni a pénzt bankkártyánkról és szerződésünk már is érvényes lesz. Még azt sem kell megvárnunk, hogy a biztosító postán megküldje érvényes kötvényünket, elég, ha az online kötés során generált kötvényt kinyomtatjuk.

Csoportos utasbiztosítással ma több biztosító is foglalkozik, különbség a csoportos utasbiztosítás díjaiban és magában a szolgáltatásban lehet. Előbbit nagyban befolyásolja, hogy a csoportos utasbiztosítás hány napra szól, egyes biztosítóknál minimum 100 úgynevezett keretnap a csoportos utasbiztosítás megkötésének feltétele. A maximum keretnapok száma akár egy év is lehet, ilyenkor azonban ez már inkább egy éves utasbiztosítás.

A díjakat befolyásolja a csoport nagysága, minél többen alkotják a csoportot, az egy főre eső díj annál kisebb.

Ugyanígy befolyással van a csoportos utasbiztosítás díjára a csoport tagjainak életkora, minél magasabb, annál nagyobb pótdíjjal lehet kalkulálni személyenként. Érthetően a biztosítók kockázata is nagyobb egy idősebb ember esetében, ezért egyáltalán nem kivételes, hogy 70-80 év közötti csoporttagok esetében a csoportos utasbiztosítás alapdíjára 100%-os pótdíjat is rátesznek a biztosítók, még 80 év fölöttiek esetében, akár 200%-os pótdíjjal is számolhatnak. Ez nemcsak a csoportos utasbiztosítások, az egyéni utasbiztosítások esetében is így van, ott akár már 65 év felett is kötelezhetnek bennünket 100%-os pótdíj megfizetésére.

És szintén befolyással van a csoportos utasbiztosítás díjszabására a tartózkodási ország helyszíne is, Európán kívül, például amerikai, vagy kanadai tartózkodás esetén a csoportos utasbiztosítás ára akár 50-70%-os pótdíjjal is magasabb lehet a csoportos utasbiztosítás alapdíjánál.

Ez az alapdíj egy 10-20 fős csoport esetében teljesen alap csoportos utasbiztosításnál, európai tartózkodási helyszín esetén napi kb. 300 forintra rúg, egy jelentősen kedvezőbb csomag esetében, melynél a kártérítési összegek is 3-4szeresei az alapcsomagénak, ez az összeg napi kb. 400 forintra rúg, szemben az egyéni utasbiztosítás napi 600-700 forintos költségével.

A csoportos utasbiztosítások esetében a legtöbb biztosítónál nemcsak a betegek ellátása minősül alapszolgáltatásnak, de az is, hogy megszervezik a beteglátogatást bizonyos keretek közt térítve annak költségeit. Fedezhetnek szállodai költségeket, ha orvosi utasításra kell megnyújtani a külföldi tartózkodást, térítik a hazautazás költségeit betegség és halál esetén, sőt akár még a telefonköltséget is, ha a beteg két napnál többet tartózkodik kórházban és otthon maradt hozzátartozóival telefonon át tartja a kapcsolatot. Illetve, ha a külföldi hivatalos kiküldetésben helyettesíteni kell valakit, az új kolléga kiutazásának költségét is rendszerint megtérítik a biztosítók.

Ezekre az alapszolgáltatásokra épülnek rá a választható, speciális fedezetek, melyeket némely biztosító, már komplex csoportos utasbiztosítási termékébe alapból beépít, természetesen magasabb alapdíjak fejében. Ilyen extrák lehetnek csoportos utasbiztosítás esetén a jogsegély szolgálat, a balesetbiztosítás, mely baleseti halál vagy maradandó károsodás esetén térít, a poggyászbiztosítás, ideértve a poggyászkésedelmet, és azt is, ha poggyászunkat ellopják. Ide tartozhatnak továbbá az elveszett, eltulajdonított úti okmányaink pótlásával összefüggő költségek is.

Mint fennebb utaltunk már rá, a csoportos utasbiztosítást akár egy évre előre is meg lehet kötni. A keretnapok számát a szerződéskötéskor kell a biztosítóval közölnünk, akárcsak a csoportba tartozó személyekét. Az egyének nevét és pontos adatait éves utasbiztosítás kötés esetén elég csak közvetlenül az indulás előtt a biztosító tudomására hozni.

Maga a biztosítási védelem ezzel az aktussal lép életbe. A csoport minden tagja kap egy úgynevezett assistance kártyát, mellyel, a hozzátartozó szám alapján, baj esetén ténylegesen igénybe veheti a csoportos utasbiztosítás nyújtotta szolgáltatásokat.

A csoportos utasbiztosítások nagy előnye, hogy a munkáltató, cég által kötött csoportos utasbiztosítás fedezett keretnapjai nemcsak hivatalos utak során nyújthatnak védelmet a csoport egyes tagjainak, de akár magánutazásaik során is.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek