Életbiztosítás

életbiztosítás

Aki tudatosan készül jövőjére, öreg napjaira, és gyermekei számára is szeretne biztonságos jövőképet biztosítani, az bizonyára komolyabban is elgondolkodott az életbiztosítás kötésén. A biztosítópiacon ma forgalomban lévő életbiztosításokkal, nem túlzás azt állítani, Dunát lehetne rekeszteni. Így aztán alapos utánajárást igényel, kinek melyik életbiztosítás, életbiztosítási forma a legkedvezőbb. Egy-egy csomagban kínált termék például olyan lehetőségeket is magában rejt, hogy feltételei rugalmas átalakíthatósága végett, nagyobb teret enged annak, hogy életbiztosításunkat igazán személyiségünkhöz, életfeltételeinkhez igazítsuk.

Aki a jövőről gondolkodik, nemcsak a takarékosság lebeg a szeme előtt. Persze gondol arra is, hogy spórolt pénzét jó volna a lehető legkedvezőbben befektetni, de emellett olyan eseményekre sem árt, ha felkészül az ember, melyek bekövetkezéséről előzetesen mit sem sejt. A csomagban értékesített életbiztosítások egyszerre teljesítik mindkét feltételt. Ráadásul egy csomagban kötött biztosítás sokszor hosszabb távon kevesebb pénzünkbe is kerül, mert a biztosító kedvezményeket nyújt azon ügyfeleinek, akik nem elégszenek meg egy hagyományos életbiztosítással, inkább a személyre szabott, összetettebb konstrukciókat választják.

A csomagban kínált életbiztosítások mind befektetéseink terére, mind a biztosítási fedezetek kiválasztására módot nyújtanak. Vagyis egyesítik magukban a megtakarítás jellegű és a kockázati biztosításokat.

De nemcsak a csomagban értékesített életbiztosítások terén nehéz eligazodni, már maga az életbiztosítás kifejezés is megtéveszthet bennünket, lévén két nagy csoportja is létezik.

Egyfelől vannak a már fentebb említett megtakarítás jellegűek, másfelől pedig a kockázati életbiztosítás típusok. Az életbiztosítások közül kétségkívül az utóbbiak, vagyis a kockázati formák a rizikósabbak. Ezek ugyanis, akárcsak egy lakásbiztosítás, csak kár esetén fizetnek. Ha kár nélkül kihúzzuk a futamidő lejártának végéig, biztosításunk anélkül szűnik meg, hogy a befizetett összegért cserébe bármilyen ellenszolgáltatást is kaptunk volna.

Kockázati életbiztosításnak minősül viszont a csoportos is, mely esetében több személyt biztosítanak egyszerre, ilyen csoportos életbiztosítást köthet például részünkre is vállalatunk.

A megtakarítás jellegű életbiztosítások célja, ahogy nevük is mutatja, maga a megtakarítás. Ennek a típusnak a díját havonta, vagy évente egyszer kell rendeznünk.

Aztán léteznek még úgynevezett befektetési életbiztosítás (unit-linked) típusú életbiztosítások is, melyek a korábbi vegyes, együttesen megtakarítás jellegű és kockázati életbiztosításokat szorították ki a biztosítópiacról. Ezek, szemben elődeikkel, a futamidő lejárta után nem egy előre megállapított összeget fizetnek részünkre, az életbiztosítás lejártakor tőlünk függ, mennyi pénz üti markunk. Mi választhatunk ugyanis a befektetési lehetőségek közül és ennek folyományaként az esetleges hozamok is minket illetnek, vagy terhelnek.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek