Életbiztosítások

életbiztosítások

Sok emberben teljes a zavar a megtakarításos életbiztosítások és a kockázati életbiztosításokkal kapcsolatban. A piacon nagyon sok biztosító számtalan életbiztosítás terméke verseng az ügyfelekért. Az emberek nagy részének fontos hogy melyik biztosító melyik termékét válassza,azonban fogalma sincs milyen szempontok szerint döntsön és válassza ki a legmegfelelőbbet.

Az életbiztosítások többféle fajtája van.
Az egyik csoport a megtakarításos, havi, negyedéves, féléves vagy éves rendszeres díjfizetéssel rendelkező életbiztosítások. Ezek a termékek főleg a megtakarításra vannak kihegyezve.

Két típusa van :

A hagyományos vagy más néven vegyes életbiztosítások a biztosító egy előre meghatározott fix összeget fizet ki, a futamidő végén. Ezeknek a biztosításoknak a hozama általában igen csekély. Az alacsony garantált kamat és a költségek miatt ezek a biztosítások általában csak a befizetett összeget szolgáltatják vissza lejáratkor.

Ezen változtatott az úgynevezett unit-linked típusú biztosítás, ahol az ügyfél saját maga választ a befektetési lehetőségek közül, többféle befektetési alapból, kockázattűrő képességének figyelembevételével. Az unit-linked típusú biztosítás kb.10 éve jelent meg a magyar piacon. A biztosítók felismerték az emberek igényeit, kivették az összes kockázati elemet és csak annyi maradt benne, hogy mégiscsak életbiztosítások között maradjon. Ez régebben az adókedvezmény miatt volt fontos. A teljes befektetés kockázata az ügyfelet terheli.

Minden hónapban az ügyfelek befizetett pénzéért az aznapi aktuális árfolyamon vesznek részvényt, kötvényt, egyéb állampapírt vagy éppen amit az ügyfél választ.

A másik csoportba tartoznak a céges, csoportos életbiztosítások. Ezek kockázati biztosítások és jellemzően cégek kötik a dolgozóikra.

A hagyományos biztosítás az előnyös megtakarítási lehetőség és a személyre szabott biztosítási védelem kombinációja. A biztosítási esemény a biztosított biztosítás alatti halál vagy a meghatározott tartam elérése. A gyakorlatban azonban az életbiztosítási konstrukciók sokszor nem csak az életbiztosítási, hanem további kockázati elemeket, betegségi illetve baleseti kockázatokat is tartalmaznak.
Tágabb értelemben az életbiztosítások a biztosított életében bekövetkező eseményekhez, elsősorban a halálhoz vagy más eseményekhez (házasság, gyerek születése, nyugdíjazás) kapcsolódik. Tartama lehet 5-10 vagy akár 25-30 év is .


Kockázati életbiztosítás

Azért hogy a család egy a jövőben bekövetkező, előre nem látható esetben sem maradjon védelem, támasz nélkül, minden családnak fontos a kockázati életbiztosítás.
Sajnos csak az emberek kis részében tudatosul, hogy mennyire nagy szükség van erre a mai rohanó, stresszes világunkban.


Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosításokat az egyes biztosítók az életbiztosításokkal zömmel egy kalap alá veszik, sőt az életbiztosítások egy bizonyos válfajaként kezelik, szakszóval ezért is illetik az elérési életbiztosítás néven. Hisz voltaképp egy jó nyugdíjbiztosítás esetében nincs is egyébről szó, minthogy a befizetett biztosítási díjak fejében nyugdíjas éveinkről gondoskodunk, a biztosítótól a nyugdíjbiztosítás lejártakor ugyanis egyösszegben vehetjük kézhez addigi részbefizetéseinknek a pénzügyi piac állásához mért aktuális értékét, melyet ráadásul a biztosítási időtartam során elért hozamok is jócskán megnövelhetnek. Egyes biztosítók lehetőséget nyújtanak arra is, hogy ne az egyöszegben történő kifizetést válasszuk, hanem a futamidő lejárta után esetleg a havi járadék kiutalása mellett határozzunk, melyet a biztosító társaságnak élethosszig kell számunkra fizetnie.


Vegyes életbiztosítás

Az életbiztosítási piacon kétféle biztosítási forma létezett. Az egyik a tisztán kockázati biztosítás, ahol a biztosító díj ellenében vállalja hogy ha a biztosított elhalálozna a tartam alatt, akkor kifizeti az előre meghatározott életbiztosítási összeget.
A másik az elérési biztosítás, amely az előre meghatározott futamidő letelte után kifizeti az addig befizetett díjakat és hozamokat. Azonban abban az esetben ha a biztosított meghal, a befizetések a biztosítónál maradnak.


Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek