Éves utasbiztosítás

éves utasbiztosítás

Az éves utasbiztosítás a magyar biztosítási piacon elérhető, igen széles spektrumú utasbiztosítás típusok egyike, melyet akár magánszemélyek vagy családok, akár vállalatok is megköthetnek alkalmazottaik számára. Az éves utasbiztosítás, ahogy neve is jelzi, egy évre szól, maga az utasbiztosítási kötvény mindig a biztosított személy nevére van kiállítva. Az éves utasbiztosítással az év során akárhányszor utazhatunk, fontos viszont, hogy külföldön való tartózkodásunk esetenként nem haladhatja meg a 30 naptári napot. Egyes biztosítók a kint tartózkodás maximális idejét hosszabb időhöz, 42 naptári naphoz kötik. Így aztán az éves utasbiztosítás megkötése azok számára lehet üdvös, akiket kötelességük gyakran szólít külföldre, például rövid időre gyakran kell hivatalos kiküldetésbe menniük.

Az éves utasbiztosítás hatálya a világ bármely pontjára kiterjed. Ha egy jó utasbiztosítás kalkulátor segítségére támaszkodunk éves utasbiztosításunk megkötésekor, a biztosítók ajánlatai között igen kedvezőekre is bukkanhatunk. Így például az éves utasbiztosítások között, szemben a csoportos utasbiztosítás szigorú kritériumaival, akár olyat is találhatunk, ahol a magasabb korhatár nem jelent automatikusan biztosítási felárat. Illetve olyan éves utasbiztosítási terméket is, mely az utasbiztosítási fedezeteken túl évi akár egymilliós összegkeretben egy-egy például betegségből fakadó útlemondás esetén is biztonságot nyújt.

Az, hogy mikor kötjük meg éves utasbiztosításunkat teljesen ránk van bízva, a biztosítók az utasbiztosítás kötése kapcsán nem szabhatnak ki határidőt. Mint fennebb jeleztük már az éves utasbiztosítás biztosítási kötvénye mindig a biztosított nevére szól, fontos tudnunk viszont, hogyha az éves utasbiztosítást vállalatunk, munkaadónk köti meg részünkre, éves utasbiztosításunk csak abban az esetben lesz érvényes, ha a munkáltatónk által aláírt nyilatkozatot is magunknál tartjuk.

Az éves utasbiztosítás megkötésének időzítését, valamint a biztosítás díját általában az utazás foglalásának napján kell rendezni.

Az éves utasbiztosítás kötelező fedezetei közé tartozik a betegségbiztosítás, a balesetbiztosítás és a poggyászbiztosítás. Az éves utasbiztosítás csak külföldi utazás során nyújt védelmet, belföldi utazások során nem.

Ha tüzetesebben megvizsgáljuk a biztosítók ajánlatait, olyat is találunk, mely a kötelező fedezetek mellett útlemondási fedezetet is magába foglal, mely belföldi utazásokra is vonatkozik. Az útlemondás tényéről viszont minden esetben írásban kell értesíteni biztosítónkat, melyet maximum az esetet követő 48 órán belül cselekedhetünk meg.

Végeredményben tehát elmondhatjuk, hogy éves utasbiztosítás kötése esetén sem célszerű a biztosítás kiválasztását csupán a szolgáltatás árára alapozni. Érdemesebb az ár mellett a biztosítás fedezeteit is számba venni, mérlegelni a külföldi kint tartózkodások szokásos idejét, mert, ha az rendszerint többre nyúlik, mint harminc nap, érdemes olyan biztosítót keresni, melynél akár 42 napig is huzamosan időzhetünk külföldön.

Éves utasbiztosítást átlagosan 37-57 ezer forintért köthetünk.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek