Gépjármű biztosítás

gépjármű biztosítás

Ha a gépjármű tulajdonosok azt a kifejezést hallják, gépjármű biztosítás, a legtöbbjüknek kapásból a kötelező biztosítás jut eszébe, mellyel az érvényes jogszabályok szerint, minden gépjármű tulajdonosnak kötelezően rendelkeznie kell. Pedig a gépjármű biztosítás fogalmát a kötelezővel még korántsem merítettük ki, bár sokan hajlamosak megfeledkezni róla, a casco biztosítást is ide, a gépjármű biztosítások körébe kell sorolni. Arról már nem is beszélve, hogy a casco biztosításnak ráadásul számtalan változata létezik, a majd minden kártípusra fedezetet vállaló teljeskörű cascótól a csupán lopás-, vagy töréskárokra vonatkozó részleges cascókig bezárólag.

A gépjármű biztosítás fogalma már csak azért sem merülhet ki a kötelező biztosítás fogalmában, mert ez a biztosítás típus csupán akkor nyújt fedezetet, ha a gépjárművel történő közlekedés során mi okozunk másnak balesetet. Nem jelent védelmet viszont abban az esetben, ha a kár, a baj, a mi gépjárművünket, gépkocsinkat, autónkat éri, ha netán ellopják, megrongálják azt, vagy tűz, árvíz, stb… martalékává válik. Ezen kártípusok ellen csak egy megfelelő casco biztosítás nyújthat védelmet.

A gépjármű tulajdonosoknak egyébként is érdemes lehet elgondolkozniuk a casco biztosítás és a kötelező biztosítás együttes kötésén, melyet ma már opcióként minden valamirevaló biztosítótársaság felajánl ügyfeleinek. Az együttkötés során ugyanis jelentős összegeket takaríthatunk meg az éves gépjármű biztosítás díjakon, ami egyáltalán nem elhanyagolható szempont, pláne, ha hozzávesszük, hogy a casco biztosítás megkötésétől sok gépjármű tulajdonos éppen a casco biztosítás relatíve magas összege, díjszabása miatt zárkózik el.

Ha az együttkötést fontolgatjuk, érdemes lehet igénybe venni az alkusz biztosítók által működtetett online casco és kötelező kalkulátorokat, így magunk is tényszerűen láthatjuk, mennyi pénzt takaríthatunk meg a két elengedhetetlen biztosítás együttes kötésével. Az együttkötés előnyi közé tartozik továbbá, hogy egyes biztosítóknál együttkötés esetén arra is lehetőségünk nyílhat, hogy kötelező biztosítás bónuszainkat átalakítsuk casco bónuszokká, és így csökkentsünk biztosításunk árán.

A gépjármű biztosításokat, legyen szó akár cascóról, akár kötelezőről évről-évre akár újra is köthetjük más biztosítónál, ha meglévő biztosításainknál kedvezőbb biztosítási ajánlatra bukkanunk. A biztosítás felmondására és újrakötésére, tehát a váltásra, akkor is lehetőségünk van, ha együtt kötjük meg a cascót és a kötelezőt. A biztosító váltás mindig a biztosítási évforduló dátumához kötődik, az előtt 30 nappal írásban kell eljuttatnunk biztosítónk részére felmondási nyilatkozatunkat.

Ma már a kötelező biztosítás esetében sem vonatkozik mindenkire az egységes biztosítási évforduló, azok számára, akik 2010-ben vásároltak új vagy használt gépkocsit, a biztosítási szerződés megkötésének időpontja adja majd az évforduló dátumát, rájuk tehát nem az egységes december 31-i biztosítási évforduló vonatkozik.

A casco biztosítások esetében eddig sem volt egységes a biztosítási évforduló, itt tehát nem okozhat fennakadást ez a változtatás, és a kötelező biztosítás esetében is könnyű lesz megszokni, hisz a cascónál is jól működik ez a rendszer, gyakorlat. Ha valaki netán elfelejtené, mikor van a biztosítási évfordulója, a dátumot könnyen leolvashatja biztosítási kötvényéről is.

A gépjármű biztosítások körébe kell sorolnunk továbbá a vételár biztosítást is, melyet az alkusz biztosítók és biztosító társaságok általában a casco mellé, annak mintegy kiegészítéseként szoktak ajánlani, de megköthetjük akár a kötelező biztosítás mellé is.

A vételár biztosítás azért jó, mert ha gépjárművünk totálkáros lesz, vagy ne adj isten, ellopják, a vételár biztosítással bebiztosíthatjuk magunkat, lévén a kártérítés során nemcsak azt veszik figyelembe mennyiért vásároltuk gépjárművünket, de azt is, mennyit érne akkor, ha abban a pillanatban kellene megvásárolnunk, amikor a káresemény bekövetkezett. Tulajdonképpen a casco vagy a kötelező biztosítás kártérítési összegét egészítik ki, így nem jelenthet gondot használhatatlanná lett gépjárművünk pótlása.

A gépjármű biztosítások közül vételár biztosításra különösen abban az esetben lehet szükségünk, ha gépjárművünket hitelre vásároltuk, hiszen a hitelezőt nem érdekli, ha gépjárművünket ellopják, vagy totálkárossá lesz, a hitel törlesztő részleteit akkor is fizetnünk kell, ha a tulajdonunkban a fennebbi okok valamelyike miatt voltaképpen már nincs is gépkocsi.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek