Gyermekbiztosítás

gyermekbiztosítás

Ugyan ki ne álmodozna arról, hogy felnőve egy olyan bankkártya üti markát, melynek fedezetéből finanszírozni tudja első lakását, gépkocsiját, egyetemi tanulmányait? A pénz persze nem minden, ha egészség nincs. Ha megbetegszik vagy súlyos baleset ér valakit, máris átértékeli életét és sokszor fontossági sorrendje is megváltozik. Ha rendelkezünk gyermekbiztosítással, egyszerre mindkét feltételnek eleget tehetünk.


A gyermekbiztosítás megkötése elsősorban a szülő felelőssége. Míg az első esetben, amikor gyermeke jövőjét szeretné biztosítani inkább egy megtakarítás jellegű programról van szó, a második esetben a gyermekbiztosítás inkább egy életbiztosítással rokon, mely még akkor is fizet a beteg gyermek számára napi térítést, ha ne adj isten kórházban fekszik.

Bár az állam is kötött gyermekbiztosítást a 3-18 éves gyermekekre, ezt a szolgáltatást még a Medgyessy-kormány alatt vezették be, ez a gyermekbiztosítás egy balesetbiztosítás, mely csonttörés esetén például 3000 forintot, 30-100 százalékos rokkantságnál 300, baleseti halálnál pedig 200 ezer forintot fizet. Ahhoz, hogy ezt az összeget felvehesse a beteg, vagy hozzátartozója, tudnia kell a gyermekbiztosítás létéről, hisz a biztosítót ugyanúgy értesítenie kell a káreseményről, mintha nem az állam, ő maga szerződött volna vele.

Sok kispénzű szülő gondolkodhat el azon, ha az állam már kötött gyermekére gyermekbiztosítást, ő maga miért tenné meg ugyanezt, miért fizetne havonta még pluszban, valami olyasmiért, ami nem feltétlen szükséges.

Egyfelől, talán gyermekeink biztonsága az, amire minden nehézség közepette érdemes áldozni, másfelől azok a gyermekek, akikre szüleik is kötnek gyermekbiztosítást a kártérítési összegre duplán jogosultak. Egyfelől az állammal szerződött biztosítótól, másfelől saját biztosítójuktól is igényelhetik az őket megillető kártérítési összeget. Érdemes tudni továbbá, hogyha a gyermekkel külföldi nyaralás idején történik baj, baleset az állami biztosító ugyanúgy köteles fizetni, lévén külföldön is hatályos. Ilyenkor a káreseményt ugyanúgy jelenteni kell a biztosító felé, például telefonon.

Az állami biztosításra azonban mindenki automatikusan jogosult, ha magyar állampolgár és van állandó bejelentett lakhelye, lakcíme is. Ahhoz tehát, hogy az állami gyermekbiztosítás hatályos legyen, a szülőknek nem kell külön felvenniük a kapcsolatot a biztosítóval.

Az állami gyermekbiztosítással elsősorban az a probléma, amellett, hogy sokan nem is tudnak létezéséről, hogy egy káresemény, baleset után nagyon keveset fizet. Azoknak pedig, akik előtakarékossági célzattal kötnek gyermekbiztosítást egyáltalán nem jelent alternatívát. Láttuk, hogy a gyermek halála, vagy lebénulása esetén mindössze pár százezres kártérítésre számíthatunk. Ha külön gyermekbiztosítással is rendelkezünk, ez az összeg jóval magasabb lehet, rokkantság vagy baleseti halál esetén akár a milliós nagyságrendet is elérheti.

Egy jó gyermekbiztosítás éves szinten 10-15 ezer forinttal terheli meg a családi kasszát, ha viszont belegondolunk, hogy hazánkban évente majd negyedmillió gyereket ér baleset, a nagy számok törvénye alapján talán belátjuk, hogy ebbe a negyedmillióba a mi gyerekünk is könnyen beleeshet. Érdemes tehát valahogy kiszorítani azt a pár ezer forintot és megkötni a gyermekbiztosítást, így talán mindenki nyugodtabban alszik.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek