Indexálás

Az indexálás fogalma sarkalatos pontja a biztosítási szerződéseknek, legyen szó akár lakásbiztosításról, akár kötelezőről, de a vagyonbiztosítás sem lehet meg nélküle. Az indexálás során sok ügyfél csak azt tapasztalja közvetlenül, saját bőrén és pénztárcáján, hogy a biztosítás díja megemelkedett, de azzal viszonylag már kevesen vannak tisztában, erre miért is van tulajdonképpen szükség.

A biztosítók rendszerint a biztosítási évforduló alkalmával emelik meg a biztosítási díjakat, mellyel egyetemben megnőnek a biztosítási összegek is. Tulajdonképpen a biztosítói szaknyelv ezt az értékkövetést nevezi indexálásnak. Az indexálásra azért van szükség, mert egy vagyonbiztosítást, lakásbiztosítást általában több éves periódusra kötünk meg, ilyenkor fennáll annak a veszélye, hogy értékeink alulbiztosítottá válnak, amennyiben a biztosítási összegek nem emelkednek az inflációval együtt. Ha egy káresemény következtében kártérítés kifizetésre kerül sor, magunk is tapasztalni fogjuk az indexálás tulajdonképpeni hasznát.

A biztosítók az indexálást nem önhatalmúlag végzik, a biztosítási évforduló előtt levélben értesítenek bennünket magáról az indexálás tényéről. Kötelező biztosításnál például az úgynevezett index levelet, 50 nappal a biztosítási évfordulónk előtt kell, kézhez kapjuk biztosítónktól, ebből nemcsak az indexálás ténye derül ki, de az is, milyen kötelező tarifára számíthatunk az elkövetkező évben, ha a kötelező váltás lehetőségével nem élünk.

Lakásbiztosítás, online lakásbiztosítás esetében az indexálást a biztosítók az építési és fogyasztói árindex figyelembevételével végzik, melyet a Központi Statisztikai Hivatal bocsájt a társaságok rendelkezésére. Ettől az egyes biztosítók plusz, mínusz 5 százalékkal eltérhetnek, részben ez okozza, hogy ajánlataik között jelentős árbeli eltérések is lehetnek. A biztosítóknak a lakásbiztosítás indexálásáról is értesíteniük kell ügyfeleiket, az indexálási értesítőből derül ki ugyanis, mennyit emelkedett ingóságaink és magának az ingatlannak az értéke, illetve, hogy a jövőben, milyen biztosítási díjakra számíthatunk.

Lakásbiztosítások esetében indexálásra nemcsak a biztosító kezdeményezésével kerülhet sor, de akkor is, ha például egy felújítás következtében nőtt meg ingatlanunk értéke. Ekkor jelezzük a biztosító felé a változást, mely értelmében meg kell növelni a biztosítási összeget és ezzel egyetemben sokszor a biztosítás díját is.

Ha nem kerülne sor évről-évre indexálásra a biztosítási összeg évek múltán is azon a szinten maradna, mely a szerződés megkötésekor volt érvényben. Egy 8 milliós ingatlan esetében, mondjuk 5 év múlva is maximum 8 millió forintos kártérítésre számíthatnánk, noha az ingatlan értéke addigra valószínűleg jóval meghaladja majd ezt a kezdeti értéket. Az indexálásnak köszönhetően 5 év alatt a 8 milliós biztosítási összegből kb. 12 millió lesz. Ráadásul a biztosítás díja sem drasztikusan emelkedik, az indexálás folyományaként maximum évi pár ezres többletköltséggel kalkulálhatunk.

Magát az indexálás létjogosultságát egyébként bármely biztosítástípus esetében maga a biztosítási szerződésünk tartalmazza, ott szerepel biztosítási kötvényünk apró betűs feltételeiben. Ugyanakkor jó, ha tudjuk, az indexálás szerződés egyéb pontjain nem módosít.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek