Kárszakértő

kárszakértő

A kárfelvétel, a kárrendezés procedúrájának ismertetésekor ejtettünk már néhány szót magáról a kárszakértőről is, akinek szakértelme nem merül ki a nekünk okozott kár, károk megállapításában, magában a kárfelmérésben. A mögötte álló kárrendezésre specializálódott cég közbenjárásával kész hathatós segítséget nyújtani abban is, hogy a kárbejelentés megkezdésétől kárunk rendezéséig a lehető legkevesebb idő teljen el, és a várható kártérítési összeg érvényes biztosításunk értelmében a lehető legmagasabb legyen.

Mivel maga a kárrendezés is egy roppant komplex feladat, nem csoda, hogy ahhoz, hogy az eljárás végén valóban nyugodtan dőlhessünk hátra, kárszakértő, kárszakértők bevonására is szükség van ügyünk elintézésének folyamán.

Maga a kárszakértő az úgynevezett helyszíni szemle során méri fel a minket ért károkat. Kárszakértőt a kárrendezésre szakosodott közvetítő cégek mellett maguk a biztosítók is alkalmaznak, sőt, a kárszakértőknek országos egyesülete is működik.

A kárszakértők egyik csoportja kifejezetten vagyoni károkkal foglalkozik, míg a többi kárszakértő gépkocsi károkra specializálta magát. Ezen utóbbi kárszakértők hivatalos elnevezése a gépjármű kárszakértő.

A helyszíni szemle során a kárszakértő felmérve a kárt, a káreseményt, annak okaira is igyekszik fényt deríteni. A kárszakértő az, aki a minket ért kár nagyságát megállapítja, de ő ellenőrzi például azt is, hogy a biztosítási fedezet rendben van-e, mely hiányában a kárrendezés kényes procedúráját a kárrendezésre szakosodott közvetítő cégek, illetve a biztosítók meg sem indítják.

A kárszakértő az, aki felbecsüli, meghatározza a minket ért kár vagyoni értékét, és az esetleges kárreklamációkkal is ő foglalkozik. A kárszakértőt munkaköri jogosítványai felruházzák, hogy ha kell, felvilágosítást, adatokat kérhessen olyan hivatalos szervektől, mint a rendőrség vagy akár az ügyészség.

Egy jó kárszakértő az esetek többségében műszaki főiskolát végzett szakember, így a kárfelmérés során nemcsak mindennapi munkája során szerzett gyakorlati tudására, de előzetesen elsajátított elméleti tudására is nyugodt szívvel támaszkodhat.

A kárszakértő sokat tehet azért, hogy a kárbejelentéstől kárunk tényleges rendezéséig ne húzódjanak el hosszú évek, hogy a kárrendezés folyományaként például ne kerüljön sor polgári peres eljárásra.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek