Kerékpár biztosítás

kerékpár biztosítás

Azt igazán nem mondhatjuk, hogy a bőség zavarában nehezen választhat biztosítót az, aki kétkerekű járgányát szeretné minél nagyobb biztonságban tudni. Gyakorlatilag egy kerékpár biztosítás és egy több kockázatra kiterjedő kerékpáros biztosítás létezik, mindkettőn belül néhány különböző áron kínált szolgáltatási csomag, mely az egyes fedezetek értékhatárában tér el egymástól.


Míg a kerékpár biztosítás gyakorlatilag a kerékpárlopás ellen jelent biztonságot, a kerékpáros biztosítás ennél lényegesebb szélesebb körű védelmet biztosít minden biciklistának, hiszen baleset, betegség vagy poggyászkárok kapcsán is biztosít térítést, de felelősségbiztosítás modulja is van, melynek egy esetleges általunk okozott baleset során igencsak nagy hasznát vehetjük. A kerékpár biztosítás mellé tehát mindenkinek, aki komoly kerékpárosnak tartja magát és adott esetben kerékpártúrákon is részt vesz, érdemes lehet megkötnie a kerékpáros biztosítást is.

A kerékpár biztosítás egy határozott idejű szerződés, melyet egy évre, azaz 365 napra köthet meg minden magyarországi lakhellyel rendelkező természetes vagy jogi személy, aki betöltötte 14. életévét. Nem árt, ha eszünkbe véssük, a kerékpár biztosítás hatálya csupán Magyarország területére terjed ki.

Kerékpár biztosítást évi 1300 illetve 1500 forintért köthetünk. Ha értékesebb biciklivel rendelkezünk érdemes a drágább, plusz csomag mellett dönteni, hisz ennek fedezete kerékpárlopás esetén duplája a standard csomagénak. Vagyis, ha kerékpárunkat eltulajdonítják maximálisan 40 ezer forintos kártérítésre számíthatunk egy plusz csomag, míg ennek felére a standard kerékpár biztosítás esetében.

Ha ellopják a biciklinket, úgy arról a biztosítót mielőbb értesítenünk kell a segélyhívó számon. Ugyanakkor más kötelezettségeink is vannak, ha nem szeretnénk lecsúszni a minket jogosan megillető kártérítési összegről. A lopást a rendőrségen is be kell jelentenünk és a rendőrségi jegyzőkönyvet, kerékpárunk vételi számlájával egyetemben a biztosító részére kell bocsájtanunk.

A kerékpár biztosítás csak kerékpárunk eltulajdonítása, vagyis teljes lopáskár után fizet, részlopásokra, rongálásra nem terjed ki a fedezete, például, ha ellopják a bicikliláncot, vagy kiszúrják kerékpárunk kerekeit, nem számíthatunk kártérítésre.

A biztosító az általunk megvásárolt új kerékpárnak a 20 és 40 ezres kereten belül minimum 50 százalékát köteles megtéríteni számunkra. Természetesen nem minősül kerékpárlopásnak és így kártérítés sem jár, ha nem zárjuk le biciklinket és őrizetlenül hagyjuk, vagy ha vadkempingezés során tulajdonítják el kerékpárunkat.

Bár a kerékpár biztosítás mellé köthető kerékpáros biztosítás éves szinten akár a 11 ezer forintot is elérheti, fedezetei miatt érdemes elgondolkodni ennek megkötésén is. Így egy balesetből eredő rokkantság után 6 milliós kártérítésre lehetünk jogosultak, poggyászkároknál 100 ezer forintos kártérítésre számíthatunk, a felelősségbiztosítás pedig 10 milliós összeghatárig terjed ki.

Mivel a kerékpáros biztosítás hatálya is Magyarország területére terjed, akárcsak a kerékpár biztosításé, így ha külföldi kerékpártúrára készülünk, vagy csak nyaralásunk során szeretnénk használni biciklinket érdemes egy külföldi kiegészítő biztosítást is kötni. Ez a legjobb fedezetekkel dolgozó, évi 11 ezer forintos kerékpáros biztosítási díjat 30 százalékos többletkiadással terheli meg.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek