Kockázatviselés

A kockázatviselés sarkalatos pontja egy biztosítási szerződésnek, mely elsősorban kár esetén, ha gépjárművünkkel történik baj a kárrendezés, kárfelvétel kapcsán kerülhet előtérbe. Ha nem tarjuk észbe, nem figyelünk eléggé a kockázatviselés kezdetét jelző időpontra, mely nem minden esetben esik egybe a biztosítási szerződés tényleges létrejöttével, ugyanis könnyen pórul járhatunk. Pénz híján maradhatunk, mert nem leszünk jogosultak a kártérítési összegre, illetve adott esetben a biztosító akár szerződést is bonthat velünk.

A biztosítási szerződések aláírásával közel sem dőlhetünk nyugodtan hátra annak tudatában, hogy biztosítást kötöttünk. A biztosítás megkötése ugyanis többlépcsős folyamat. Maga a kockázatviselés is csak akkor kezdődhet ténylegesen, ha a biztosítási szerződés biztosan létrejött és a biztosítás díját, havi vagy éves bontásban, is befizettük.

A szerződés létrejöttének van azonban egy átfutási ideje, amivel minden esetben kalkulálnunk kell. Bár a díj befizetését követően szerződésünk elvileg valóban hatályossá válik, ha például banki utalással törlesztjük a részletet, nem tekinthetjük az utalás napján hatályosnak a szerződést, hisz akkor ez az összeg a biztosítónál még nem jelentkezik bevételként. Általánosan az vált elfogadottá, hogy az ilyen utalásokat, akár beérkeztek már, akár nem, az utalás dátumát követő negyedik napon veszik beérkezettnek. Tehát esetünkben ez a befizetéstől számított negyedik nap lesz az a dátum, amikor biztosítási szerződésünk hatályba lép.

A szerződést nem elég aláírni és befizetni az esetleges díjat, a biztosítónak a beérkezéstől számítva 15 napja van arra, hogy befogadja a dokumentumot. A szerződésünk akkor tekinthető valósnak, ha ezen bő két héten belül a biztosító kiállítja számunkra a biztosítási kötvényt és azt el is juttatja számunkra. Ha ez nem történik meg, hanem például hiánypótlásra szólítanak fel bennünket valamely szükséges, hiányzó okmányukkal kapcsolatban, újabb 15 napot csúszunk. Ekkor még szóba sem jön a kockázatviselés. Akár az is előfordulhat, hogy úgy, ahogy van visszadobják szerződésünket, vagyis a kockázatelbírálás során nem minősülünk megfelelő ügyfélnek, a befizetett pénzösszeget pedig visszatérítik számunkra.

Ha ez nem történik meg, kézhez kapjuk a biztosítási kötvényt, a szerződésünk hatályos, akkor elvileg a kockázatviselés ideje is megkezdődött. Azért elvileg, mert bizonyos biztosításfajtáknál, például ilyen az életbiztosítás, féléves várakozási idő van. Ekkor bár létrejött a biztosítási szerződés a kockázatviselésnek még nem kezdődött meg az ideje. Ha ilyenkor történik velünk baj, betegek leszünk, ne adj isten meghalunk, a biztosító csak korlátozott felelősséget, kockázatot vállal értünk. Adott esetben akár azt is megteheti, hogy kártérítés címén csak az általunk már korábban befizetésre került díjakat téríti meg hozzátartozónk, a kárösszeget jogosan utódló, igénylő egyén, a kedvezményezett számára.

Ne feledjük tehát, a befizetett kötelező biztosítás díj önmagában még semmit sem jelent. Csak akkor érezhetjük magunkat teljes biztonságban, ha kézhez kaptuk a biztosítási kötvényt, hisz ekkor, az életbiztosítás kivételével, abban is bizonyosak lehetünk, hogy biztosítónk részéről a kockázatviselés kezdete is elérkezett. Kártérítésre pedig csak ennek fennállása után számíthatunk, korábban semmi esetre sem.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek