Kötelező biztosítás díj

kötelező biztosítás díj

Mint arra már az új kötelező biztosítás című írásunkban is utaltunk, a 2011-es esztendő a gépkocsi tulajdonosoknak a kötelező biztosítás terén is újat hozott, mely természetszerűleg a kötelező biztosítás díjak változását is magával vonta. Az új kötelező biztosítás értelmében a kötelező biztosítás díj már nem a gépkocsi hengerűrtartalma alapján alakul, az amerikai szabályrendszer mintájára, ki-ki személyautója motorjának teljesítménye függvényében köteles az új kötelező biztosítás tarifáját, az új kötelező biztosítás díját rendezni.

A teljesítményalapú besorolás a kötelező váltás „állóvizét” is felkavarta, hiszen az új jogszabály értelmében, gépkocsijuk motorja miatt többen más kategóriába kerültek, mint ahová korábban, a módosítás előtt, gépkocsijuk hengerűrtartalma alapján tartóztak. Így 2011 folyamán azok is rákényszerültek a változtatásra, kötelező váltásra, akik jogszabályi módosítás híján, valószínűleg nem döntöttek volna a biztosító váltás intézménye mellett.

A kötelező biztosítás díjra vonatkozó egyéb szabályok viszont az új szabályozás értelmében sem változtak meg. Így továbbra is fennáll, hogy a kötelező biztosítás díj biztosítónkat egy bizonyos időtartamban illeti meg, mégpedig a kockázatviselés kezdetétől annak végéig bezárólag.

A kötelező biztosítás díj rendezésére többféle alternatívát is kínálnak az egyes biztosítók. A kötelező biztosítás díjának fizetése történhet csekken keresztül, de rendezhetjük akár átutalással is a vonatkozó összeget.

A kötelező biztosítás díj megfizetése történhet egy összegben, de negyed-, fél-, és éves lebontásban is törleszthetjük. A kötelező biztosítás díj befizetését igazoló csekket, vagy banki bizonylatot célszerű mindig magunknál tartani, akárcsak forgalminkat.

Ha a biztosítók kötelező biztosítás díjairól szeretnénk tájékozódni, jó szolgálatot tehet egy jó kötelező biztosítás kalkulátor, egy kötelező díjkalkulátor, mely nemcsak az egyes biztosítók által kínált kötelezők díjait segíthet összehasonlítani, de igénybevételével akár az online kötelező biztosítás megkötésére is sort keríthetünk. A kalkulátor használatával néhány perc leforgása alatt kiszámíthatjuk a ránk vonatkozó kötelező biztosítás díj összegét, sőt, akár korábban díjnemfizetés címén megszüntetett szerződésünket is újraköthetjük elektronikus úton.

Persze jobb, ha nem várjuk meg, míg utóbbira biztosítónk sort kerít, egy, a kötelező biztosítás nem fizetése címén felmondott szerződéssel ugyanis súlyos terheket vehetünk nyakunkba. A fedezetlenségi díj, ahogy arról már korábban szóltunk, mindig jóval magasabb, mint az a kötelező biztosítás díj, mely ismeretében megkötöttünk kötelező biztosítás szerződésünket.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek