Kötelező biztosítás határidő

kötelező biztosítás határidő

Ahogy arról az új kötelező biztosítás kategóriájának ismertetése és a fedezetlenségi díj, mint korábban hiányzó fogalom tárgyalása kapcsán szót ejtettünk már, a 2011-es változtatások a kötelező biztosítás határidejében is változásokat idéztek elő. A kötelező biztosítás határidő változása persze nem érint minden gépkocsi tulajdonost egyformán, az új képlékeny kötelező biztosítás határidő azokra vonatkozik, akik 2010-ben új személygépkocsit vásároltak.

Míg korábban, és így a 2010-es évre vonatkozó kötelező biztosítás megkötésekor, illetve kötelező váltás esetén is mindenkire egységesen a január 1-i évforduló vonatkozott, vagyis, aki a váltás mellett kötelezte el magát, annak a kötelező biztosítás határidő 2009. december 1. volt és fel kellett mondania érvényben lévő kötelező biztosítási szerződését, és a felmondást ezen időpontig bezárólag, el is kellett juttatnia az illetékes biztosítónak, majd december 31-ig új kötelező biztosítást köthetett a számára szimpatikus, árban leginkább megfelelő új biztosítótársasággal, ez a rendszer 2011-ben némiképp felborult.

Azok számára, akik 2010 folyamán új gépkocsit vásároltak 2011-től a kötelező biztosítás határidő fogalma már nem ezt a könnyen megjegyezhető, ominózus január 1-i határidőt jelenti. Esetükben a kötelező biztosítás határidő, a kötelező váltásé, illetve adott esetben az érvényben lévő szerződés meghosszabbításáé, arra a határidőre módosul (innentől fogva ez lesz a kötelező biztosítás határideje), amikor az autóvásárlás folyományaként megkötötték, aláírták az adás-vételi szerződést.

A kötelező biztosítás határidői közé nemcsak a kötelező érvényességi ideje, egy évre szoktuk kötni, újrakötésének ideje, illetve a kötelező váltás lehetőségéhez tartozó dátum, vagy a régi szerződés felmondásának határideje tartozik, végső soron itt kell szót ejtenünk a fizetési türelmi időről is.

A fizetési türelmi idő értelmében, azokkal szemben, akikre még mindig a január 1-i évforduló vonatkozik, tehát nem vásároltak 2010-ben új gépjárművet, a biztosítók március 2-ig türelmesek voltak, eddig fizethették be az autótulajdonosok a biztosítás díját. Amennyiben ezt elmulasztották, úgy a biztosító már fel is mondta szerződésüket a díjnemfizetés indokára hivatkozva.

Akik 2010-ben új gépkocsit vettek, rájuk szintén a 60 napos fizetési türelmi idő vonatkozik, csupán évfordulójuk, vagyis az adásvételin szereplő aláírás dátumához kell hozzáadniuk a szűk két hónapot, hogy megkapják fizetési türelmi idejük pontos dátumát.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek