Kötelező biztosítás kötés

kötelező biztosítás kötés

A kötelező biztosítás kötés speciális kötelező jellege miatt törvényileg szabályozott mindkét fél (biztosító és szerződő) számára, hogy kinek mikor és hogyan kell megkötnie ill kell befogadnia a szerződést.

A kötelező biztosítás szerződője (vagyis aki megköti a szerződést), az a gépjármű forgalmijába bejegyzett üzembentartó, ennek hiányában a tulajdonos. Új kötelező biztosítás kötés szükséges, ha a tulajdonos vagy üzembentartó személyében változás történt, ha a gépkocsit Magyarországon (újból) forgalomba helyezték, igazolni kell a szerződés érvényességét: közúti ellenőrzésnél, rendszámcserénél és műszaki vizsgánál.

Kötelező biztosítás kötés esetén gyakran felmerülő kérdés, hogy átírásnál ill. újbóli forgalomba helyezéskor, mikor kell megkötni a szerződést? A törvény szerint a kötelező biztosítás kötésnek a tulajdonjog átszállását követően haladéktalanul eleget kell tenni. Ennek oka, hogy az adás-vételi szerződés aláírásával jogilag a régi tulajdonos kötelező biztosítás szerződése hatályát veszti, vagyis ha komolyan jogkövetők szeretnénk lenni, már az adás-vétel aláírására az új szerződéssel kellene mennünk, főleg, ha utána el is hozzuk a gépjárművet, vagyis részt veszünk vele a forgalomban. Az (újbóli) forgalomba helyezéskor ill. üzembentartó bejegyzésnél vagy váltásnál ez annyival egyszerűbb, hogy az Okmányiroda kéri a már megkötött szerződést az ügyintézéshez.

A kötelező biztosítás kötésre több lehetőségünk is van: személyesen vagy online interneten keresztül. Ma már nagyon sok alkusz és alkuszcég kínál lehetőséget a kötelező biztosítás kötésre. Ennek az a nagyon nagy előnye számunkra, hogy egyrészt egy online kötelező biztosítás kalkulátor használatával általában az összes kötelező biztosító ajánlatát láthatjuk, másrészt egyből elvégezhető a kötelező biztosítás kötés, anélkül, hogy el kéne mozdulnunk a számítógép mellől.

A kötelező biztosítás kötés abban is speciális formája a biztosításoknak, hogy nem csak a szerződőre nézve kötelező, hanem a biztosítótársaságok számára is az, annyiban, hogy csak bizonyos meghatározott esetekben utasíthatják el a szerződést. Ilyen eset, ha a biztosító mondta fel a szerződést évfordulóra, ill. ha díj-nem-fizetéssel szűnt meg a szerződés. Ebben a két esetben az ajánlatnak a biztosítóhoz történő beérkezését követő 15 napon belül írásban elutasíthatja azt. Ha nem jelez vissza, akkor létrejön a szerződés. Egyéb esetekben nincs mérlegelési lehetősége a biztosítónak, el kell fogadnia az ajánlatot.

Fentiek alapján láthatjuk, hogy a kötelező biztosítás kötés mindkét fél számára egy kötelező, leszabályozott folyamat végeredménye.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek