Kötelező biztosítás lemondó nyilatkozat

kötelező biztosítás lemondó nyilatkozat

A kötelező biztosítás lemondó nyilatkozat fogalma azon dokumentumot takarja, mely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy érvényben lévő kötelező biztosításunkat az adott biztosítónál, akivel szerződést kötöttünk, fel tudjuk mondani. A felmondás ideje, 2011-ben az új kötelező biztosítás kategóriájának és a fedezetlenségi díj fogalmának bevezetésével együtt módosult. Ám a határidő változása csak azon gépkocsi tulajdonosokra vonatkozik, akik 2010-ben cserélték le meglévő gépjárművüket, új autóra ruháztak be. Természetesen kötelező biztosítás lemondó nyilatkozat dokumentumra nekik is ugyanúgy szükségük van, ha például a kötelező váltás gondolata merül fel bennük.

A kötelező biztosítás felmondási határideje eddig mindenkire egységesen a január 1-i biztosítási évfordulóhoz kötődött, mely a gyakorlatban úgy valósult meg, hogy a gépjármű tulajdonosnak 2010. december 1-ig fel kellett mondania korábbi kötelező biztosítási szerződését, és az ezt igazoló dokumentumot, vagyis a kötelező biztosítás lemondó nyilatkozatot, ezen dátumig bezárólag el is kellett juttatnia a lecserélni kívánt biztosító számára.

2011-től ez az évforduló azok esetében, akik 2010-ben új gépkocsira tettek szert, úgy módosult, hogy az adás-vételin szereplő dátum képezte az évforduló dátumát. Ebből 30 napot levonva mindenki megkaphatja a saját kötelező biztosítás felmondása határidejét, vagyis azt az ominózus dátumot, míg jogában áll a kötelező biztosítás lemondó nyilatkozatot kitöltenie és eljuttatnia meglévő biztosítójához kötelező váltás esetén.

A kötelező biztosítás lemondó nyilatkozat esetében a biztosító mindig a kézhez vétel idejét veszi kiindulópontnak, vagyis ez a szűk 30 nap, mely rendelkezésünkre áll, a valóságban kevesebb, mint 30 nap. Ha ugyanis a kötelező biztosítás lemondó nyilatkozat a 30. napon kerül postára, hiába az igazoló postai dátum, a biztosító nem fogja érvényesnek elfogadni és jogosan hagyja figyelmen kívül. A kötelező biztosítás lemondó nyilatkozatnak erre az időpontra már meg kell érkeznie biztosítónkhoz, mely igazolja is, annak átvételét.

A kötelező biztosítás lemondó nyilatkozatot, melyet egyszerűbben felmondó levélnek is neveznek, mindig írásos formában kell a biztosító felé eljuttatni, érdemes ajánlott küldeményként feladni, hogyha mégis elkeveredik, igazolni tudjuk, nem részünkről történt mulasztás. A kötelező biztosítás lemondó nyilatkozatnak könnyű beazonosíthatóságunk érdekében mindig részét kell, képezzék személyes adataink, pontos lakcímünk, gépkocsink rendszáma, illetve meglévő szerződésünk szerződésszáma és kötvényszáma is.

Ha gondban volnánk, hogy álljunk neki a kötelező biztosítás lemondó nyilatkozat megfogalmazásának az interneten ingyenesen letölthető levélsablonokat is találunk, melyek jó támpontot nyújthatnak a kötelező biztosítás lemondó nyilatkozat formai kritériumainak elsajátításában. Illetve kész, csupán kitöltésre váró formanyomtatványt is letölthetünk az internetről.

Kötelező biztosítás lemondó nyilatkozatot nemcsak az évfordulós kötelező váltás esetén kell benyújtanunk meglévő biztosítónk felé, ekkor a nyomtatványban értelemszerűen az évfordulóra történő rendes felmondást kell beikszelni, mint a megszűnés okát, akkor is, ha az érvényben lévő szerződést érdekmúlás, autónk eladása, vagy a forgalomból való kivonása teszi szükségessé.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek