Kötelező biztosítás

Kötelező biztosítás kalkulátor

Csak pár perc és pénzt takaríthat meg a biztosítással! Számolja csak ki!

A kötelező biztosítás kalkulátor segítségével perceken belül össze tudja hasonlítani és meg is tudja kötni az Ön számára legkedvezőbb kötelező biztosítást!


A kötelező biztosítás révén, akár akarja, akár nem, minden gépjármű tulajdonos kapcsolatba kerül a biztosítókkal és megismerkedik a biztosítási szerződésekkel, lévén a kötelező biztosítás megkötése, ahogy azt neve is mutatja, minden gépjármű tulajdonos számára kötelező, ezt az érvényes jogszabály rögzíti, szemben az opcionálisan választható CASCO biztosítással. Érdemes persze elgondolkodni a két biztosítástípus, a CASCO biztosítás és a kötelező biztosítás együttes kötésén is, és nemcsak azért, mert együttkötés esetén jelentős kedvezményekre számíthatunk, hanem azért is, mert míg a kötelező biztosítás csupán az általunk okozott károkat téríti meg, addig a CASCO akkor is fizet, ha nekünk okoztak kárt, esetleg egy baleset során totálkárossá vált személygépkocsink.

A kötelező biztosítás díját újabban a gépjárművek teljesítménye alapján számítják ki, a korábban alkalmazott módszerrel szemben, mely a gépjárművek hengerűrtartalma alapján szabta meg, mely gépkocsira mennyit kell éves szinten fizetnünk.

Sokáig érvényben volt az egységes biztosítási évforduló is a kötelező biztosításoknál, mely azért jelentőségteljes időszak, mert meglévő kötelező biztosítás szerződésünket mindig a biztosítási évfordulóra lehet felmondani. Korábban ezt a biztosítási évforduló, a kötelező váltás időszaka, minden gépjármű tulajdonos esetében december 31-re esett, az egyes biztosító társaságok pedig október 30-án hozták nyilvánosságra a következő évre vonatkozó kötelező biztosítás díjaikat.

A helyzet úgy módosult, hogy aki 2010-ben vásárolt új vagy használt gépjárművet, arra már nem az egységes évforduló vonatkozott, hanem a szerződés megkötésének dátumától számították ki biztosítási évfordulóját, azt az időpontot, amikor a gépjármű tulajdonosnak lehetősége nyílik a biztosító váltásra, ha egy másik biztosítónál kedvezőbb áru, de azonos, netán jobb konstrukciójú kötelező biztosításra bukkant.

A kötelező biztosítást mindig a gépjármű tulajdonosa kötheti, kivételt képez viszont ez alól az az eset, ha a gépjármű tulajdonosa és üzembentartója nem egy és ugyanaz a személy. Ilyenkor a kötelezőt csak az üzembentartónak áll jogában megkötni. A flotta biztosítás kapcsán lehet ez például érvényes.

A kötelező biztosítás díját a biztosítók nem hasra ütésszerűen állapítják meg évről-évre, mi is tehetünk azért, hogy kötelezőnk díját csökkentsük, például körültekintő, balesetmentes vezetéssel, melyet a biztosító úgynevezett bónuszokkal honorál a bonus-malus rendszer értelmében. Ha legalább 9 hónapig nem okozunk másoknak kárt, kedvezményre számíthatunk, ha ebben a megfigyelési időszakban balesetet idézünk elő, akkor viszont pótdíjra. (Ha kötelezőnk díját a felére csökkentenénk, ahhoz bizony minimum 11 éves balesetmentes közlekedésre lesz szükségünk!).

Az általunk okozott károkról és balesetmentesen lehúzott időszakokról a biztosító, mellyel szerződtünk, precíz nyilvántartást vezet, az úgynevezett kártörténeti igazolást, melynek különösen biztosítás váltás esetén van hangsúlyos szerepe. Korábban nekünk kellett kikérni ezt az igazolást, ha a biztosító váltás intézménye mellett döntöttünk, nemrégiben viszont ezt is megváltoztatták, így a kártörténeti igazolást meglévő biztosítónknak kell az új biztosító rendelkezésére bocsájtani, részére eljuttatni.

Ahhoz, hogy a számunkra legideálisabb kötelező biztosítást köthessük meg, érdemes lehet igénybe venni az alkusz biztosítók által üzemeltetett online kalkulátorok segítségét. A kötelező biztosítás kalkulátor segédletével ugyanis rögtön képet kaphatunk a biztosítási piac aktuális állásáról, és az egyes biztosítók ajánlatáról. A kalkulátorok alapadataink megadása után ezeket általában rangsorolva teszik közzé, ezzel is megkönnyítve választásunkat.

A kalkulátorok lehetőséget adnak továbbá arra is, hogy kötelező biztosítás szerződésünket akár az interneten keresztül, néhány perc leforgása alatt, online módon kössük meg a személyes ügyintézés minden nyűge nélkül. Sőt, az online kötés során olyan kedvezményekre is számíthatunk, melyekre egyébként nem volnánk jogosultak.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek