Kötelező váltás

kötelező váltás

Az új kötelező biztosítás 2011-ben történt bevezetése nem, illetve csak részlegesen módosította a biztosítótársaságoknál eddig is érvényben lévő kötelező váltásra vonatkozó szabályokat. Vagyis, aki az egyes biztosítóknál fennálló éves biztosítás díj'>kötelező biztosítás díj ismeretében a biztosító váltás mellett kötelezné el magát, továbbra is kötnie kell magát a határidőkhöz, rendelkezni kell érvényes felmondó nyilatkozattal és érdemes kikérnie korábbi biztosítójától a kártörténeti igazolás dokumentumait is.

A kötelező váltás időpontját az új kötelező biztosítás bevezetése csupán azok esetében módosítja, akik személygépkocsijukat 2010 folyamán vásárolták meg. Náluk a kötelező váltás, a biztosítási évforduló a korábbi január 1-e helyett, arra az időpontra módosul, amikor új autójuk adásvételi szerződését aláírásukkal hitelesítették. Ezen gépkocsi tulajdonosoknak a jövőben is erre az időpontra kell koncentrálniuk, ha bármikor kötelező váltásra, biztosító váltásra gondolnak, kényszerülnek.

A többiek esetében viszont továbbra is a régi biztosítási évforduló vonatkozik, vagyis, aki 2011. január 1-ig a kötelező váltás mellett határozott, annak 2010. december 1-ig fel kellett mondania korábbi kötelező biztosítási szerződését, és az ezt igazoló dokumentumot el is kellett juttatnia a lecserélni kívánt biztosító számára. Az új biztosítónál az év végéig, december 31-ig bezárólag volt alkalma megkötni az új kötelezőt, mely 2011. január 1-ével lépett érvénybe. Azokra, akik 2010-ben nem vásároltak új személygépkocsit a továbbiakban is ezek a határidők vonatkoznak a kötelező váltásnak a menetét illetően.

A kötelező váltás során néhány dologra sem az új, sem a régi gépkocsi tulajdonosoknak nem árt odafigyelniük. Egyfelől a felmondási szerződést, ha postán küldjük, érdemes mindig ajánlott küldeményként feladni, így ha az okmányok esetlegesen elvesznének, vagy nem érkeznének be időben, igazolni tudjuk, hogy nem részünkről történt mulasztás. Másfelől kötelező váltás, biztosító váltás esetén érdemes mindig kikérni előző biztosítónktól a gépkocsi kártörténeti igazolását, hogy az esetleges adathibákat, melyek a régi és az új biztosító közötti bonus-malus besorolást érintő internetes információcseréből fakadhatnak, minden esetben igazolni, és így korrigálni tudjuk.

A kötelező váltást a korábbi évek tapasztalatán okulva idén is érdemes volt online formában, az internetes kötelező biztosítás kalkulátorok segítségével megejteni, illetve azoknak még most sem késő így cselekedniük, akik a 2010-es esztendő második felében vásárolták meg gépkocsijukat. Hisz azok, akik a kötelező megkötésével azonos időben kötik meg cascojukat is, valóban jelentős kedvezményekre számíthatnak.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek