Lakásbiztosítás felmondása

lakásbiztosítás felmondása

Mint minden biztosítás felmondására, így a lakásbiztosítás felmondására is van lehetőségünk. Akárcsak a kötelezőt, vagy a cascót a lakásbiztosítást néhány kivételes esettől eltekintve, például érdekmúlás, díjnemfizetés esetén, évfordulóra lehet felmondani. Ilyenkor a lakásbiztosítás felmondása a megfelelő űrlap kitöltésével zajlik, melyet intézhetünk akár elektronikus úton is. A felmondó nyilatkozatot több biztosítótársaság és alkuszcég weboldaláról is letölthetjük. A hivatalos dokumentum mellett a lakásbiztosítás felmondása is meghatározott időhöz kötött, biztosítónk tudomására kell hozni a biztosítási évforduló előtt 30 nappal. Ha a lakásbiztosítás felmondása megtörtént, megköthetjük az új lakásbiztosítás, online lakásbiztosítás szerződésünket is.

Bár az indexálás valamelyest megóv bennünket attól, hogy értékeink, ingatlanunk, mint vagyontárgy idővel alulbiztosítottá váljon, időnként érdemes felülvizsgálni meglévő lakásbiztosítás szerződésünket. Különösen így van ez, ha valamilyen felújítást végeztünk otthonunkban, új, értékes műszaki cikket vásároltunk, vagy különös értéket képviselő vagyontárgy birtokába jutottunk például öröklés révén. Ezekben az esetekben ugyanis könnyen előfordulhat, hogy meglévő lakásbiztosításunk fedezete nem terjed ki ezekre a területekre, vagyis egy esetleges káresemény során jóval kevesebb kártérítési összegre számíthatunk annál, mint amennyit ingatlanunk, ingóságaink valójában érnek.

Nemcsak meglévő biztosítónk felé ildomos jelezni ezeket a változásokat, időnként, pláne a lakásbiztosítás váltás környékén, biztosítási évfordulónk előtt, érdemes lehet átböngészni az egyes biztosítók ajánlatait is, hiszen például az ingóságokra, vagy a különleges értéket képviselő vagyontárgyakra sokszor igencsak eltérő díjszabással köthetünk biztosítást. A legjobb ajánlat kiválasztásához érdemes lehet igénybe venni az online lakásbiztosítás kalkulátorok segítségét, melyek rangsorolják a biztosítók szolgáltatásait és árajánlatait.

A lakásbiztosítás felmondását néhány alkuszcég is magára vállalja helyettünk, ha az új biztosítási szerződésünket náluk kötjük meg. Ilyenkor elég csupán a szerződés, a meglévő lakásbiztosítás felmondására irányuló szándékunkról értesíteni egy elektronikus levélben az ügyünkben eljáró céget.

A lakásbiztosítás felmondására a biztosítónak is lehetősége van, mégpedig, akkor, ha nem fizetjük a biztosítás díját. Ilyenkor szerződésünket díjnemfizetés címén jogosan szüntetik meg. Illetve biztosítási évfordulókról rajtunk kívül a bank is jogosult felmondani a szerződést.

Lakásbiztosítás szerződésünk megszűnésének oka lehet érdekmúlás is, ha például eladjuk ingatlanunkat. Ebben az esetben a biztosítás díját az eladás dátumáig vagyunk kötelesek fizetni a biztosítónak. Ne felejtsük, hogy az eladás tényét mindig igazolnunk kell a biztosító felé az ingatlan adásvételi szerződésével is!

Finanszírozott lakások esetében pedig a lakásbiztosítás felmondása mellett a hitelt intéző banknak is tudomására kell hoznunk a lakásbiztosítás felmondásának, a biztosításváltásnak a tényét. Engedményező nyilatkozatot kell benyújtanunk a bankhoz, mert, ha ezt elmulasztjuk, és hiányában önhatalmúlag váltunk biztosítót, az könnyen hitelszerződésünk felmondásához vezethet.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek