Lakásbiztosítás váltás

lakásbiztosítás váltás

Ha meglévő lakásbiztosításunknál kedvezőbbet találnánk, mely esetleg olcsóbban tartalmazza ugyanazt a szolgáltatást, az új szerződés megkötése előtt, először is fel kell mondanunk a régit. A felmondást, az évfordulót legalább 30 nappal megelőzően, a biztosítóhoz intézett írásbeli nyilatkozattal tehetjük meg. A lakásbiztosítási szerződések általában határozatlan tartamra jönnek létre, de létezik olyan feltétel is, mely határozott tartamot említ. A határozatlan, tehát évfordulóra felmondható szerződések évfordulója társaságonként változik, eshet minden év január elsejére, vagy lehet a biztosítási ajánlattételt követő hónap első napja is.

A felmondáson célszerű feltüntetni az alábbi adatokat: név, lakcím, és ha nem azonos, a biztosított épület címe, a szerződés kezdetének időpontja és a szerződésszám és/vagy kötvényszám.

A felmondást ajánlott levélben kell elküldeni a biztosító szerződést kezelő egységének címére, amit a biztosítási kötvényen találunk. Nem árt figyelembe vennünk a postázás idejét is, hogy levelünk biztosan legalább az évforduló előtt 30 nappal beérkezzen, ellenkező esetben felmondásunk érvénytelen lesz.

Az így felmondott szerződés helyett, mivel időbeli átfedés nem megengedett, a következő nappal már szabadon megköthetjük a számunkra kedvezőbb szerződést a másik biztosítónál. Természetesen, arra is lehetőségünk nyílik, hogy ugyanannál a biztosítónál váltsunk át egy másik, kedvezőbb konstrukcióra, ez viszont nem felmondással és újrakötéssel járó biztosítóváltás, hanem egyszerű szerződésmódosítás. A biztosítóval történő megegyezés szerint ennek nem szükséges évfordulókor történnie, amikor szükségét érezzük, kezdeményezhetjük.

Lakásbiztosítás váltáskor se csak a lakásbiztosítás díjakat mérlegeljük, tartsuk szem előtt azt is, mely fedezetek a legfontosabbak számunkra. A nagy összegű károkat, több milliós, esetleg totálkárokat okozó eseményekre nem árt odafigyelnünk. A kiegészítő fedezetek inkább kényelmi szempontokat, fedezeteink teljes körűvé tételét szolgálják. Az optimális biztosítási fedezetek megtalálásához a lakásbiztosítási díjszámító kalkulátorok nyújthatnak hathatós segítséget.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek