Lopás CASCO

Lopás CASCO Magyarországon átlagosan naponta 30 autót lopnak el, ami egy év során a tízezret is meghaladja. Sem a gépkocsi, sem a kisteherautó, sem a motortulajdonos nem érezheti magát teljes biztonságban. Éppen ezért érdemes lopás CASCO-t kötni, mely a teljeskörű CASCO díjának csupán töredékért, 15- 30, maximum 50 százalékáért nyújt biztonságot számunkra. Ami a CASCO-önrészt illeti, általában háromféle önrész-mérték (10, 20, 30%) közül választhatjuk ki a legmegfelelőbb biztosítást. Egyes biztosítók motorra kötött lopás CASCO-nál ragaszkodhatnak a magasabb, 20 százalékról induló önrészekhez is. A biztosítási védelem viszont így is, úgyis egész Európára kiterjed.

A lopás CASCO által nyújtott részleges védelmet, kiegészítő biztosítások megkötésével tehetjük teljessé. (Autósegély-24, assistance biztosítás, Járműben ülők balesetbiztosítása, Gépjármű üzemeltetésével vagy vezetésével összefüggő jogvédelem-biztosítás, Poggyászlopás-biztosítás, Kölcsönjármű-szolgáltatás.). Lopás CASCO-t 0-10 éves, nem finanszírozott, vagy a finanszírozó részéről engedélyezett személygépkocsikra és legfeljebb 3,4 t össztömegű tehergépjárművekre köthetünk. Valamint egyes biztosítótársaságoknál létezik motorra köthető lopás CASCO is.

A lopás CASCO a gépjármű teljes ellopása után az alábbiak szerint fizet. A kárösszeg megállapításánál az EUROTAX adatok alapján kikalkulált gépjármű árából vonják le az önrészt a biztosítási évből hátralévő részletekkel egyetemben. Egyes biztosítótársaságoknál köthetünk olyan lopás CASCO-t is, mely nemcsak gépjárművünk teljes ellopása után, de részleges lopás esetén is fizet, ezen kívül pedig a rablásból és rongálásból eredő károkat is megtéríti számunkra.

Ha autónkat ellopták, a vonatkozó biztosítási feltételek szerint, a lopás tényét azonnal jelentenünk kell a rendőrségen, két munkanapon belül pedig azt a biztosítóval is közölnünk kell. Ha külföldön lovasítják meg gépjárművünket, biztosítónk assistance szolgálatán keresztül azonnal értesítenünk kell biztosítónkat.

A lopás tényének bejelentéséhez szükséges iratok, tárgyak: a gépjármű kulcsai, távkapcsolói, az adásvételi szerződés, számla, szervizkönyv, lízingszerződés, törzskönyv, tartós bérleti szerződés, és ha van, akkor hitelszerződés. Amennyiben a kárt nem a tulajdonos, vagy a szerződő fél jelenti be, szükségünk lesz meghatalmazásra is. Jó, ha a biztosítási kötvény is kéznél van.

A legjutányosabb lopás CASCO megtalálásához is érdemes igénybe vennünk az online kalkulátorok segítségét, így akár a teljeskörű CASCO biztosítás díjának töredékéért, annak 15-30, egyes extrém esetekben 50 százalékáért, mely most éves szinten 10-15 ezer, maximum 25 ezer forint körül mozog, találhatunk minőségben is megfelelő lopás CASCO biztosítást. Kisebb teljesítményű motorok esetében 10 százalékos önrésszel kalkulálva a lopás CASCO ára átlagosan 7-10 ezer forintra rúg.

Ha beépített CASCO-val rendelkezünk, annak díján is csökkenthetünk, ha a teljeskörű CASCO helyett a lopás CASCO-t választjuk. Határozott idejű CASCO esetén viszont nem áll módunkban kizárólag lopás CASCO-t kötni, annak fedezete ugyanis mindig a teljeskörű CASCO-éval egyezik meg.

A teljeskörű CASCO biztosítással szemben azok számára lehet ideális a lopás CASCO megkötése, akiknek gondot okoz a teljeskörű CASCO éves díjának kifizetése és tudják magukról, hogy balesetmentesen vezetnek, így töréskároktól nem igen kell tartaniuk, melyre a lopás CASCO fedezete, szemben a teljes körű CASCO-éval, nem terjed ki.

Az esetleges elemi- és tűzkárok miatt viszont érdemes lehet azon is elgondolkodni, hosszútávon nem érné-e meg jobban számunkra, nem éreznénk-e nagyobb biztonságban magunk, ha a lopás CASCO helyett inkább a kötelező CASCO mellett döntenénk, melynek éves díja az együttkötés miatt szintén lényegesen kedvezőbb, mint egy külön kötött teljeskörű CASCO-é adott esetben.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek