Motor biztosítás

motor biztosítás

Akárcsak a személygépkocsik esetében, a motoroknál is minden motor tulajdonosnak kötelezően rendelkeznie kell motor biztosítással, mely révén a közúti forgalomban részt vehet. Szintén a személyautók analógiájára létezik motor casco biztosítás is a motor biztosítás mellett, melyet szintén érdemes megkötniük azoknak, akik lopás, elemi és töréskárok ellen is szeretnék bebiztosítani magukat és kétkerekű szeműk fényét.

A motor biztosítások közül a motor kötelező biztosításra ugyanaz a jogszabály érvényes, mint a gépkocsikra, vagyis már nem a hengerűrtartalom, motorok esetében nem a lökettérforgat, hanem a motor motorjának teljesítménye alapján történik a motorok kategóriába sorolása, és így a rájuk vonatkozó kötelező díjszabásának megállapítása is, mely a változtatásnak köszönhetően az elmúlt évekhez képest növekedett. Természetesen a motor biztosítás esetében is lehetőségünk nyílik a motor casco és a motor kötelező biztosítás együttes megkötésére is, mellyel jelentős pénzösszeget takaríthatunk meg.

Szintén csökkentheti kiadásainkat, ha a motort, arra az időre, míg nem használjuk, jellemzően télen, ideiglenesen kivonatjuk a forgalomból, ilyenkor ugyanis még a motor biztosítás díját sem kell fizetnünk.

Természetesen a motor casco válfajai sem merülnek ki a lopás- és törés cascóban, motorra is köthetünk teljeskörű szerződést, és még totálkár cascót is.

Ahhoz, hogy mindig a legkedvezőbb motor kötelező biztosítást és motor cascót válasszuk, akárcsak az autók esetében, szintén segítségünkre lehetnek az online kalkulátorok, ahol több biztosító ajánlatát vethetjük össze egyszerre, tájékozódva azok díjszabásáról és szolgáltatásairól is.

Mivel egy motor sokszor milliókat kóstál, ebben a tekintetben tehát mit sem különbözik egy drága személyautótól, a motorokra is köthetünk úgynevezett kiegészítő motor biztosításokat a cascón és kötelezőn túl. A motor biztosítás tekintetében ilyen kiegészítő lehet például a motor féléves koráig szóló új értékre vonatkozó kiegészítő motor biztosítás is, mely főként lopáskár vagy totálkár esetén lehet hasznos és bizonyulhat igen kifizetődő megoldásnak, lévén hat hónapig a motor új állapotban való üzembehelyezéskori értéket veszi alapul az érvényben lévő biztosítás szerint minket megillető kártérítési összeg megállapításánál.

A motor biztosítás tekintetében egy másik kiegészítő fedezet révén még bukósisakunkat és motoros ruhánkat, felszerelésünket is bebiztosíthatjuk, mely kiegészítő fedezet a motor casco biztosítással együtt, annak záradékaként, különös fedezeteként köthető meg.

A motoros versenyzők szintén egy ilyen casco fedezettel biztosíthatják be magukat a töréskárokkal szemben, mely megléte esetén a pályázók olyan baleseti jellegű töréskárok után is számíthatnak kártérítésre, melyek nem a közúton, hanem versenyzésre is alkalmas területen következnek be, és melyek után egyébként a biztosító nem szokott hajlandóságot mutatni a fizetésre.

Szintén hasonló megfontolásból született az úgynevezett off road-fedezet is, mely elsősorban a quadosoknak és az endurósoknak nyújt segítséget töréskárok esetén.

Végezetül pedig ott a tárolási fedezet, mely értelmében, hasonlóan a motor biztosításáról írottakkal, tulajdonképpen arról van szó, hogy a téli időszakban, mikor a legtöbben garázsban tároljuk motorunkat, a casco részlegesen felfüggeszthető. Vagyis a motor biztosítást csupán a legszükségesebb károk, elemi, lopáskár és rablás védelme érdekében fizetjük, mely lényegesen hozzájárul a casco egyébként esedékes alapdíjának csökkentéséhez.

Összefoglalva tehát a motor biztosításokkal kapcsolatos tudnivalókat, míg kötelező biztosításra minden motorosnak kötelező érvénnyel szüksége van, a motor biztosítás válfajain belül a casco és annak különböző kiegészítő fedezetei nem kötelezőek, opcionálisan választhatóak. Ugyanakkor a fedezetek sokszínűsége olyan kiváló alternatívákat kínál a motorosoknak, hogy nemcsak magának a cascónak a megkötéséről, az egyes fedezetek igényléséről is érdemes lehet kinek-kinek komolyabban elgondolkoznia.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek