Motor kötelező biztosítás

motor kötelező biztosítás

Akárcsak a személygépkocsik és gépjárművek esetében, ahhoz, hogy a motoros részt vehessen a közúti forgalomban kötelező jelleggel rendelkeznie kell motor kötelező biztosítással. Míg a motor CASCO biztosítást nem, ezt minden üzembentartónak muszáj tehát megkötnie. Az érvényes jogszabályok szerint a motor kötelező biztosítást is a motorok teljesítménye alapján kell fizetni, a korábbi lökettérfogat szerinti besorolás helyett, mégpedig aszerint, hogy a négy kategória (12 kw alatt, 13-35 kw között, 36-70 kw között,70 kw felett) közül motorunk, melyik teljesítménykategóriába illeszkedik bele. A legtöbbet természetszerűleg a nagyobb teljesítményű motorok után kell fizetniük a motortulajdonosoknak motor kötelező biztosítás címén.

Akárcsak a motor CASCO biztosítás egyes fedezetinek esetében, magának a motor kötelező biztosításnak a szüneteltetésére is módja van minden motortulajdonosnak, az érvényes kormányrendelet szerint, a téli időszakban, amikor motorunkat rendszerint garázsban tároljuk, megúszhatjuk a kötelező fizetését, ha motorunkat ideiglenesen kivonatjuk a forgalomból. Így jelentős összegeket takaríthatunk meg és igazságérzetünk sem csorbul, lévén csak a tavasztól-őszig terjedő motoros időszak, a tényleges használat után fizetjük a motor kötelező biztosítás ránk vonatkozó díját.

A motor kötelező biztosítás egyébként még a regisztráció nélküli motorokra, vagyis a robogókra is vonatkozik, lévén azok is részt vesznek a közúti forgalomban.

A biztosítók és egyes alkuszcégek honlapjain üzemelő online kötelező biztosítás kalkulátorok segítéségét igénybe véve a motor kötelező biztosítás ajánlatok közül is könnyebben választhatjuk ki a számunkra legideálisabbat. Adott esetben érdemes lehet elgondolkozni a motor kötelező biztosítás és a motor CASCO együttes megkötésén is, mellyel szintén csökkenthetünk kiadásainkon.

Ha a kötelező váltás gondolatát fontolgatjuk, akkor a motor kötelező biztosításra vonatkozó árajánlatokat érdemes október 30-a után keresni, a biztosítóknak ugyanis egységesen ekkor kell nyilvánosságra hozniuk a következő év motor kötelező biztosítási díjait.

Az imént ajánlott online weboldalakon rendszerint már november 1-jén megjelennek a legfrissebb ajánlatok. Ha megtaláltuk a számunkra legkedvezőbb árfekvésű biztosítást, akár magát a motor kötelező biztosítás szerződést is megköthetjük elektronikus úton, megkímélve magunkat a felesleges ügyintézéstől. Az adminisztrációs feladatotokat ugyanis az alkuszcégek java átvállalja helyettünk abszolút ingyen, melybe egyébként nemcsak az új motor kötelező biztosítás szerződés megkötése, de a még az érvényben lévő, régi szerződés felmondása is beletartozik.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek