Munkanélküli biztosítás kötés

munkanélküli biztosítás kötés

A munkanélküli biztosítás kötése, azért is lehet fontos, minden a biztosítók által általában támasztott feltételeknek megfelelő személy esetében, mert ezáltal könnyen kiegészíthetjük álláskeresési járadékunkat akár 250 ezer forinttal is, attól függően, hogy a munkanélküli biztosítás kötésekor milyen összeget jelöltünk meg a kötésére irányuló szerződésünkben. Fontos tudnunk viszont, hogy a munkanélküli biztosítás kötés után érvényes biztosítás birtokában csak akkor válunk jogosulttá a járadékra, ha munkáltatónk rendes felmondás keretében válik meg tőlünk. Ha közös megegyezéssel bocsájtanak el munkahelyünkről, a biztosítót nem terheli szolgáltatási kötelezettség.

A munkanélküli biztosítás kötés önmagában még nem jelent védelmet, hisz ahhoz, hogy jogosulttá váljunk az általa biztosított kiegészítő összegre, a várakozási időnek is le kell telnie. Ez a várakozási idő, melyet a munkanélküli biztosítás szerződésünk határoz meg, rendszeresen 180 napra szokott rúgni, és azt fejezi ki, hogy amennyiben a munkanélküli biztosítás kötését követően 180 napon belül veszítjük el állásunkat, úgy a biztosító nem fizet részünkre semmit. A 180 napból lehet 90 is, ha olyan hitelszerződés van birtokunkban, melyet a munkanélküli biztosítás kötés procedúrája előtt félévvel korábban írtunk alá.

A munkanélküli biztosítás kötés során a szerződésben a biztosítók azt is rögzítik, mennyi ideig hajlandóak számunkra folyamatosan fizetni a térítést. Ez maximalizáltan kilenc egymást követő hónap szokott lenni. Ha közben munkát találunk, arról értesítenünk kell a biztosítót, aki így nem folyósítja számunkra tovább az összeget, csak akkor, ha az új állásban mégsem véglegesítenénk minket, felmondanának a próbaidő után. Akkor ismét számíthatunk kártérítésre, arra az időszakra, mely a kilenc hónapos időszakból még vissza van.

A munkanélküli biztosítás kötésére nem mindenki jogosult. Korhoz, lakhelyhez és munkaviszonyhoz is kötött, ki kötheti meg a szerződést. A biztosítók csak olyan magyar állampolgárral hajlandóak szerződni, akik bejelentett magyarországi lakhellyel bírnak, 22-55 év közöttiek és minimum egy éve már folyamatos, legalább heti 30 órás munkaviszonyban állnak, melyet határozatlan munkaviszonyú szerződés rögzít.

A munkanélküli biztosítás kötés módja lehet egyfelől az online kötés is, másfelől igényelhetjük hozzá biztosítási szakember segítségét is, és személyesen is befáradhatunk egy biztosító társasághoz.

A munkanélküli biztosítás járadékfolyósításának előfeltétele az is, hogy regisztrált munkanélküliek legyünk.

Ha az online munkanélküli biztosítás kötés mellett döntünk, kiváló segítséget nyújt egy jó munkanélküli biztosítás kalkulátor. Először is egy biztosítási kérelmet kell kitöltenünk, mely alapján a biztosító/alkuszcég elbírálja, köt-e velünk szerződést. Az online biztosítás kötés előnyei közé tartozik, hogy a számunkra legideálisabb biztosítói ajánlatot választhatjuk ki, és, hogy csupán néhány perc leforgása alatt elintézhetjük magát a munkanélküli biztosítás kötést, mely biztosítás munkanélküliség esetére kiváló alternatívát nyújt.

A munkanélküli biztosításhoz szükséges nyilatkozatban olyan kérdésekre kell választ adnunk, mellyekkel igazoljuk például, hogy a munkanélküli biztosítás kötés pillanatában nem vagyunk munkanélküliek, hogy több mint heti 30 órát dolgozunk, hogy 3 éve nem voltunk regisztrált munkanélküliek, nincs saját cégünk, nem vagyunk magánvállalkozók, egy éve munkaviszonyban állunk, stb… Ezután személyes adataink közt nettó bérünk és havi átlagbérünk összegét is a biztosító/az alkuszcég tudomására kell hoznunk. Ha minden kért adatot rendelkezésre bocsájtottunk, online biztosítás kötés esetén máris megkapjuk azt a díjtáblázatot, mely alapján kiválaszthatjuk, melyik munkanélküli biztosítás volna számunkra a legideálisabb.

Ha ezt is kiválasztottuk és eljuttattuk az alkusz cég felé az online dokumentumokat, majd ez alapján pozitívan bírálják el biztosítás kötési igényünket, emailben megkapjuk azt a csatlakozási nyilatkozatot is, melyet aláírva máris munkanélküliségi biztosításunk közvetlen közelségébe kerültünk.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek