Nyugdíjbiztosítás

nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosításokat az egyes biztosítók az életbiztosításokkal zömmel egy kalap alá veszik, sőt az életbiztosítások egy bizonyos válfajaként kezelik, szakszóval ezért is illetik az elérési életbiztosítás néven. Hisz voltaképp egy jó nyugdíjbiztosítás esetében nincs is egyébről szó, minthogy a befizetett biztosítási díjak fejében nyugdíjas éveinkről gondoskodunk, a biztosítótól a nyugdíjbiztosítás lejártakor ugyanis egyösszegben vehetjük kézhez addigi részbefizetéseinknek a pénzügyi piac állásához mért aktuális értékét, melyet ráadásul a biztosítási időtartam során elért hozamok is jócskán megnövelhetnek. Egyes biztosítók lehetőséget nyújtanak arra is, hogy ne az egyöszegben történő kifizetést válasszuk, hanem a futamidő lejárta után esetleg a havi járadék kiutalása mellett határozzunk, melyet a biztosító társaságnak élethosszig kell számunkra fizetnie.


Ha a nyugdíjbiztosítás fizetése közben elhaláloznánk, természetesen addig befizetett pénzünk nem vész oda, azt a biztosítónak vissza kell fizetnie hozzátartozóink részére. Magát a biztosítást egyébként a legtöbb biztosítónál meghatározott időtartamra köthetjük meg, vagyis a futamideje átlagosan legkevesebb 3, maximálisan pedig 25-30 év lehet.

A biztosítók természetesen, mint minden biztosítástípus, így a nyugdíjbiztosítás esetében is feltételekhez kötik a megkötését. Megszabják a jogosultak körét például életkor szerint, 65 év fölött nem nagyon állnak szóba az emberrel.

A nyugdíjbiztosításba fizetett pénzünk akkor sem veszik el, ha a biztosítás díjának fizetése közben kerülnénk olyan anyagi gondba, hogy az esedékes díját nem tudnánk időben törleszteni. A legtöbb biztosító hajlandónak bizonyul egy meghatározott időtartamra felfüggeszteni befizetési kötelezettségünket, ha bizonyos ideje, ezt általában öt évben határozzák meg, már fizetjük a díját.

Természetesen ez esetében is léteznek online kalkulátorok, melyek segítenek feltérképezni számunkra a biztosítási piacon jelenleg, milyen nyugdíjbiztosítások érhetők el és azok szolgáltatásai, díjszabásai miként alakulnak.

Egy ilyen kalkulátor alapadataink mellett, azt is megkérdezheti, űzünk-e valamilyen sportot rendszeresen és azt hobby vagy versenyszinten műveljük-e. A kockázatok miatt olyan negatív szokások is kérdéssé lehetnek, mint például, hogy dohányzunk-e. Szintén nekünk kell megválasztanunk a nyugdíjbiztosítás futamidejét, illetve megadni azt a pénzösszeget, amit havonként tudnánk ráfordítani.

Egy 30 éves dohányzó, hobby szinten sportoló nő esetében, a nyugdíjbiztosítás minimális éves díja, ha havi 5000 forintot készek vagyunk rááldozni, 50 ezer forint körül alakul, de ha jobb konstrukció mellett határoznánk, akár a 100 ezret is elérheti. Természetesen a drágább biztosításnál a számunkra fizetett járadék összege is magasabb lesz, mint az olcsóbb esetében. Az összegét nemcsak havi bontásban, negyed-, féléves vagy éves szinten, bontásban is fizethetjük.

Az online nyugdíjbiztosítás kalkulátorok természetesen nemcsak a számunkra legmegfelelőbb típus kiválasztásában lehetnek segítségünkre, magát a nyugdíjbiztosítást is megköthetjük teljesen elektronikus úton.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek