Otthon biztosítás

otthon biztosítás

Otthon biztosítás és lakásbiztosítás a biztosítási szakmában egymás szinonimái. Az otthon biztosítás másfelől a vagyonbiztosítás módozatainak egyik legklasszikusabb válfaját képviseli. Az otthon biztosításokon belül általában magunk határozhatunk afelől, hogy csupán ingatlanunkat vagy ingóágainkat, esetleg mindkettőt együtt szeretnénk biztosítani. Az ingóságok egyedüli biztosítására például az szolgáltathat apropót, ha a lakás nem a miénk, csak béreljük. Egyes biztosítóknál az otthon biztosításokat is csomagban kínálják az utasbiztosításokhoz hasonlóan, így a széles kínálatban olyan otthon biztosítást is találhatunk, mely akár balesetbiztosítási, akár felelősségbiztosítási modulokat is magába foglalhat.

Otthon biztosítás kötésén mindenkinek érdemes elgondolkoznia, aki új lakás, ház, telek, nyaraló vásárlására adja fejét, vagy esetleg olyan ingatlannal rendelkezik, melyre eddig még nem kötött volna otthon biztosítást.

Bár az online otthon biztosítás kalkulátorok nagyban megkönnyíthetik választásunkat, lévén az egyes biztosítók ajánlatai mellett, szolgáltatásuk árát és minőségét is összehasonlítják helyettünk, gyakran a bankok is korlátozhatják választásunkat, ha a lakásvásárlás során hitelt is fel kell vennünk. Persze ez esetben is választhatunk más szolgáltatót, csak a bank beleegyezését kell elnyernünk hozzá.

A biztosítók az otthon biztosítások körében is igen rugalmasnak minősülnek, ugyanis nem csak otthon biztosítási csomagokat kínálnak ügyfeleik számára, zömük arra is lehetőséget nyújt, hogy mi magunk válasszuk meg azokat a szolgáltatásokat, melyekkel szeretnénk, ha otthon biztosításunk óhatatlanul rendelkezne. Így például olyan otthon biztosítást is köthetünk, mely a vagyon-, felelősség-és balesetbiztosításon túl tartalmaz rongálásbiztosítást, különleges üvegezés biztosítást, vagy akár élet- és egészségbiztosítást a család egészére vonatkozóan.

A megfelelő otthon biztosítás kiválasztása során érdemes mérlegelnünk azt is, nyújt-e fedezetet a kiválasztott otthon biztosítás készpénzükre, vagy különös értéket képviselő vagyontárgyainkra (gyűjteményekre, ékszerekre, antik bútorokra, stb…), és ha igen, azt milyen fedezet mellett teszi. Ha nem és ilyen értékekkel rendelkezünk, érdemes lehet másik ajánlatot választani, vagy kiegészítő biztosítást kötni ezen speciális javak biztonsága érdekében.

Az otthon biztosítások alapszolgáltatásai általában az elemi károkra, csőtörésre, beázásra, szimpla üvegbiztosításra, betöréses lopásra és rablásra, illetve, akár rongálásra is kiterjedhetnek.

Otthon biztosítást általában határozatlan időre köthetünk, a lakásbiztosítás felmondása pedig minden esetben a biztosítási évforduló előtt 30 nappal esedékes, amikor is írásban lehet felmondani.

Értéktárgyaink, lakásunk alulbiztosítása érdekében mindig vagyontárgyaink újértékén érdemes szerződést kötnünk, a vagyontárgyainkban beállt változásokat pedig érdemes mielőbb a biztosítónk tudomására hozni. Szintén az alulbiztosítás ellen nyújt védelmet az indexálás folyamata, mely a biztosító feladata, ilyenkor a biztosítás díját az inflációhoz igazítják.

Az otthon biztosítás díjának fizetésére a biztosítók általában éves, féléves, negyedéves és havi törlesztésű opciókat is felkínálnak, a legtöbb kedvezményt természetesen akkor kínálják, ha egy összegben egy évre előre rendezzük otthon biztosításunk költségeit.

Ha megkötöttünk a számunkra mind szolgáltatásaiban, mind árban legmegfelelőbb biztosítást, és ne adj isten bekövetkezik a nem várt káresemény, azt mindig hozzuk biztosítónk tudomására maximum az eseményt követő két napon belül. Ha tűzkár éri ingatlanunkat, arról a tűzoltóságot, ha betörés vagy lopás történik, arról a rendőrséget is értesítenünk kell, különben nem számíthatunk a minket jogosan megillető kártérítési összegre sem.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek