Robogó biztosítás

robogó biztosítás

Míg néhány évvel korábban, olyan, hogy robogó biztosítás, pláne az 50 köbcenti alatt lévő, rendszerint rendszámtábla nélkül közlekedő robogók esetében, nem is igen létezett, kivált a robogótulajdonosok elméjében, ma már nemcsak a robogó kötelező biztosítás kötelező valóban mindenki számára, de a motor CASCO megkötésének lehetősége is fennáll a robogó tulajdonosok számára. Az viszont igaz, hogy a motor CASCO biztosítás esetében előnyösebb helyzetben vannak a nagyobb testű, 125-150 köbcentis robogókkal rendelkezők, mint az 50 köbcentis mocik tulajdonosai. Előbbiekre ugyanis lényegesen olcsóbb CASCO biztosítás köthető.

A robogó biztosítások közül a robogó kötelező biztosítást az érvényes kormányrendelet szerint minden robogó tulajdonosnak kötelező jelleggel meg kell kötnie, ha részt vesz a közúti forgalomban, ez biztosítja ugyanis az általa okozott károk megtérítését.

A robogó biztosítás opcionális, választható típusát képviseli a CASCO biztosítás, mely megkötésére egy-egy esetben legföljebb csak akkor kötelezhetnek bennünket, ha hitelre vásárolunk finanszírozott robogót. Ilyenkor a teljeskörű CASCO mellett, az esetek döntő többségében általában azzal is megelégszenek, ha csupán töréskárra kötjük meg a CASCO-t.

Míg a motor kötelező biztosításra nagyjából ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a személygépkocsikra, a motor CASCO biztosítás ennél sokkal rugalmasabb feltételeket kínál a robogó tulajdonosoknak. Így például míg a robogó biztosítás a téli hónapokban csak akkor szüneteltethető, ha robogónkat kivonatjuk a forgalomból, a CASCO szerződést enélkül is vissza lehet mondani, más kérdés, hogy például a lopáskárok miatt, érdemes-e.

Az új módosítások értelmében a robogó biztosításra vonatkozó egységes biztosítási évforduló intézménye is megszűnt a robogók esetében is, vagyis, aki 2010. január 1-je után vásárolta meg robogóját, annak a szerződéskötéstől számított egy éven belül válik esedékessé a robogó biztosítási évforduló, ekkor merülhet fel a robogó tulajdonosokban az esetleges robogó biztosítás váltás gondolata is.

Akárcsak a nagyobb testű motorok esetében, a robogók esetében is megköthetjük a robogó biztosítások bármelyiket elektronikus úton is, igénybe véve az online kalkulátorok segítségét. Legyen szó akár a motor biztosítás választható válfajába tartozó cacsóról, akár a motor biztosítás kötelező válfajáról, a kötelező robogó biztosításról, azért is érdemes ezen kalkulátorokat igénybe venni, mert segítségükkel a biztosítók kínálatai közül sikerülhet a számunkra legelőnyösebbet kiválasztani, melynek nemcsak díjszabásával, de magával a robogó biztosítás konstrukciójával, a pénzünkért nyújtott szolgáltatásival is tökéletes mértékben elégedettek lehetünk.

Természetesen a robogó biztosításokat, így a kötelezőt és a CASCO-t is megköthetjük együtt néhány biztosítónál, mely lehetőség, további díjkedvezményeket hord magában.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek