Robogó kötelező biztosítás

robogó kötelező biztosítás

A robogó kötelező biztosítás megkötése, mint azt neve is mutatja, minden robogó tulajdonos számára kötelező, aki részt vesz a közúti forgalomban, lévén a robogó kötelező biztosítás az, mely az általunk másoknak okozott károkat megtéríti. Mivel a robogóknak is kell már rendszám, így egyetlen kismotor tulajdonos sem úszhatja meg, hogy ne kelljen robogó kötelező biztosítást kötnie.

Bár akárcsak a motor CASCO, és a robogókra vonatkozó CASCO-k esetében, úgy a robogó kötelező biztosítás megkötésénél is előnyben van azok, akik 50 köbcentisnél nagyobb robogóval, minimum 125-150 köbcentissel rendelkeznek - hisz a rájuk vonatkozó robogó kötelező biztosítás díjak is magasabbak lesznek, így a biztosítóknak is jobban megéri velünk foglalkozni -, azért ma már elég sok biztosító foglalkozik robogó kötelező biztosítással és így a kisebb járgányokra is lehet kötelezőt találni.

Voltaképp kevésbé mostoha a helyzet, mint ahogy azt előzetesen feltételeznénk, ha elég türelmesek vagyunk, és nem adjuk fel, azon biztosítókat is meglelhetjük a választékban, akik számunkra elég vonzó áron hajlandóak megkötni velünk a kisebb köbcentis motorok kötelezőjére vonatkozó szerződést is.

Mivel a motor kötelező biztosítás esetében ugyanaz a jogszabály érvényesül, mint a gépkocsiknál az új robogó kötelező biztosítás értelmében, vagyis a korábbiakkal ellentétben már nem a lökettérforgat, hanem a motor motorjának teljesítménye alapján történik a motorok kategóriába sorolása, és így a rájuk vonatkozó kötelező díjszabásának megállapítása is, egy 12 kw alatti, vagy 13-35 kw közötti teljesítményű robogó esetén elvileg egész jutányos áron köthetünk éves kötelezőt.

Hovatovább a robogó kötelező biztosítás éves díján még kétféle módon csökkenthetünk. Egyfelől úgy, hogyha a robogónkra is kötünk CASCO biztosítást és ezt egyidejűleg tesszük meg azzal, hogy aláírjuk a kötelezőre vonatkozó szerződést, másfelől úgy, ha télen kivonatjuk a forgalomból robogónkat, mert ilyenkor a kötelező biztosítás díja alól is mentesülést szerzünk.

A hatályos törvények értelmében az egységes biztosítási évforduló szintén megszűnt a robogók esetében is. Így a robogó kötelező biztosítás váltás, azok esetében, akik 2010. január 1-je után vásárolták meg robogójukat, nem október-december tájékán esedékes, hanem a kötelező szerződés aláírásának dátumától számított egy év múlva.

Ha máskor nem is, ilyenkor különösen érdemes lehet átböngészni az egyes biztosítók ajánlatait és megnézni, mikor járunk a legjobban. Érdemes megfontolni, különösen nagyobb testű robogók esetében, hogy nem járunk-e jobban, ha robogónkra mindjárt lopáskár ellen védelmet nyújtó CASCO-t is kötünk.

Az alkuszcégek és biztosítótársaságok weboldalán működő online kalkulátorok is segítséget nyújthatnak a könnyebb eligazodásban, lévén az egyes biztosítók ajánlatait rangsorolva mutatják be, az eltérő díjszabások listázása és sok esetben a szolgáltatás részletes leírása mellett.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek