Sportbiztosítás

sportbiztosítás

Ma már a sportbiztosítások terén is igen gazdag a kínálat, hála annak a 2007-ben bevezetett törvénymódosításnak, mely értelmében az extrém sportok szerelmeseinek, ha kedvenc hobbijuk gyakorlása közben ne adj isten baleset éri őket, fizetniük kell az egészségügyi ellátásokért és nem illeti meg őket az ingyenes egészségügyi szolgáltatás, mint másokat. Ennek köszönhetően a biztosítók is felismerték, hogy lépniük kell valamit az ügyben. Ma már jó piacot látnak a sportbiztosításban, nem csoda, hogy a sportbiztosításoknak számtalan válfaja létezik.


Ma már egyéni sportbiztosítás és csoportos sportbiztosítás is köthető, ahogy határozott és határozatlan idejű is. Míg az előbbit akár napi 200 forintos tarifával számolva is megköthetjük, tehát egy hónapra durván 6000 forintunkba kerül, a határozatlan idejű sportbiztosítás éves díja 7-20 ezer forint körül mozog. A sportbiztosítások további előnye, hogy a biztosítók általában igen hajlékonyak e téren, így a kiválasztott konstrukciót szabadon egyéniségünkre szabhatjuk, és a konstrukcióban meglévő fedezetek mellé természetesen számtalan kiegészítő biztosítást is köthetünk plusz díjazás fejében.

Egyes biztosítók már kifejezetten versenysportolóknak is kínálnak sportbiztosítást a veszélyes sportok kivételével, bár ezt akár 100%-os pótdíjhoz is köthetik, vagy előírhatják, hogy csupán csoportos sportbiztosítás keretében vehetők igénybe és a csoport létszámát is megszabják. Ugyanakkor tekintve az esetleges kockázatokat, melyek versenysportolóknál lényegesen nagyobbak lehetnek, mint egy extrém sportot hobbiszinten és meglehetősen ritkábban űző személynél, a sportoló csapatának, egyesületének érdemes lehet elgondolkoznia versenyzői számára megkösse-e a csoportos sportbiztosítást.

A sportbiztosítások nagy előnye, hogy hatályuk, szemben például a kerékpár biztosítás hatályával, nemcsak Magyarországra, de az egész világ területére kiterjed.

Sportbiztosítás, mely többek közt az extrém sportok során bekövetkezett sportbalesetek után az ingyenes hazai betegellátást biztosítja, a biztosítóknál általában az alábbi extrém sportokra köthető: vízisí, jet-ski, vadvízi evezés, hegy- és sziklamászás (V. foktól), magashegyi expedíció, barlangászat, bázisugrás, bungee jumping, falmászás, roncsautó sport, rally, hőlégballonozás, félkezes- és nyílttengeri vitorlázás, sárkányrepülés, ejtőernyőzés, hőlégballonozás, műrepülés, siklóernyőzés, sárkányrepülés, ejtőernyőzés, paplanernyőzés, műrepülés. Ezen sportágakon kívül egyes biztosítók a sportbiztosításokon belül külön gondolnak a búvárokra is, és számukra fedezik a búvárbiztosításon belül az igen költséges hiperbár-kamrás kezeléseket akár külföldön is, valamint a snowboardosokra, síelőkre is, utóbbi általában a síbiztosítás kategóriájába tartozik.

A sportbiztosítások zöme fedezetet nyújt járóbeteg-szakellátásra, fekvőbeteg esetében a kórházi ellátásra, téríti a betegszállítás költségeit és a fogászati ellátásokat, valamint a sürgősségi életmentő beavatkozások költségeit is. Alap esetben nem terjed ki viszont a gyógyszerek ártámogatásra, az utazások költségtérítésére, baleseti halálra vagy baleseti rokkantságra. Ezen kockázatokra plusz díj felében köthetünk kiegészítő biztosításokat, illetve léteznek olyan biztosítótársaságok is, melyek sportbiztosítás csomagja a fennebb felsorolt kötelező kockázatok mellett opcióként kínálják fel, hogy két kiegészítő biztosítást is válasszunk a kompakt sportbiztosítási csomag díjának fejében.

Egy extra sportbiztosítási csomag maximálisan, akár 15 millió forint értékben térítheti orvosi ellátásunk költségeit, baleseti halál vagy rokkantság beállta esetén viszont nem igen fizet sokat, ekkor csupán egy, illetve kétmillió forintra számíthatunk, számíthatnak hozzátartozóink.

Fontos tudni, hogy a sportbiztosítás kártérítésére akkor számíthatunk, ha a minket ért balesetet biztosítónk assistance szolgálatának mielőbb tudomására hozzuk. Ha értesítési, bejelentési kötelezettségünknek nem teszünk eleget, könnyen búcsút mondhatunk a minket megillető összegnek, térítésnek. A bejelentést megtehetjük telefonon, illetve faxon is.

A sportbiztosítás díjának fizetésével kapcsolatban azt még érdemes tudnunk, hogy sok biztosító az éves díjat egy összegben is elkérheti, szemben a lakásbiztosítás, online lakásbiztosítás díjával például, ahol az éves díjat akár negyedéves bontásban is rendezhetjük.

A sportbiztosítás megkötésére is lehetőségünk nyílik viszont az online kötésre, így néhány lépés során gyorsan érvényes sportbiztosítás, sportolók számára kifejlesztett online utasbiztosításhoz juthatunk.

Más biztosítók a sportbiztosítást nem utasbiztosításként sokkal inkább extra balesetbiztosításként kezelik, és a sportbiztosítás díjának fejében akár olyan kockázatokra is fedezetet nyújtanak, mint a kómába esés, vagy téríthetik akár egy helyreállító plasztikai műtét borsos költségeit is. A biztosítás fedezete egyéves sportbiztosítás esetén, az év minden napjára, egy napnak pedig mind a 24 órájára kiterjed.

Végezetül néhány szót ejtenénk a csoportos sportbiztosításokról is, melyek általában olyan speciális csomagok, melyek életbiztosítási, baleset, illetve egészségbiztosítási modulokat is rejtenek magukban, és rendszerint sportszövetségek, vagy egyesületek által köthetők meg az egyesületek tagjaira. Itt az egyesület ugyanolyan rugalmasan alakíthatja a csoportos sportbiztosítást, mint az egyéni sportbiztosítást egy extrémsportot űző személy.

A csoportos sportbiztosítás díját általában nem kell egy összegben előre kifizetni, a biztosítók több esetben is lehetőséget nyújtanak a negyedéves, féléves díjfizetésre is. Csoportos sportbiztosítást nemcsak évre, akár 1-2 napra is lehet kötni, például valamilyen kiemelt sportrendezvény kapcsán.

Szemben az egyéni sportbiztosítások 24 órás védelmével, csoportos utasbiztosítás köthető kizárólag az edzések és a versenyek idejére is (8 órás sportbiztosítás), de az élet- és betegség védelem ennél a konstrukciónál is 24 órás támogatást élvez.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek