Társasház biztosítás

társasház biztosítás

Társasház biztosítást, ahogy azt a biztosítás neve is mutatja, a társasházaknak és a lakásszövetkezeteknek érdemes kötniük. A társasház biztosítás megkötése előtt a ház gondnokának, illetve közös képviselőjének össze kell hívnia a lakógyűlést, mely során a lakók együttesen szavazzák meg, igénylik- e a közös társasház biztosítást vagy sem. Ha elfogadják annak megkötését, a társasház biztosítás díját is közösen fizetik, ez rendszerint a közös költség részét képezi.

Ahogy majd minden biztosítástípus a társasház biztosítás szolgáltatásai, díjai és fedezeti is biztosítónként különbözhetek, míg egyesek beépített felelősségbiztosítási modult és jogvédelmi fedezetet is nyújtanak, mások nem. A társasház biztosítás a többi biztosításhoz hasonlóan szintén a társasház fő tulajdonságaihoz szabható különböző kiegészítő biztosítások megkötésével.

A társasház biztosítás értelmében a lakók a társasház egészét biztosítják, a teljes épületszerkezetet a pincétől a padlásig. A társasház biztosítás által tehát biztosítva lesznek az épület közös helyiségein túl az egyes lakásokon belüli falak, a társasház víz-, melegvíz, csatorna-, valamint elektromos vezetékhálózatai, szinte minden, kivétel a lakók ingóságai. Utóbbiakra érdemes lakásbiztosítást kötni, aki pedig már a társasház biztosítás előtt rendelkezik lakásbiztosítással, vagy otthon biztosítás, online lakásbiztosítás tulajdonosa, annak az érvényben lévő szerződését kell módosítani, mégpedig úgy, hogy lakásbiztosítása csak ingóságai védelmére terjedjen ki. Erre azért van szükség, mert a biztosítók tiltják a túlbiztosítás intézményt, duplán ugyanazért a kárért nem hajlandóak fizetni.

A biztosítók akkor fizetnek kártérítést a társasházban bekövetkező károk után, ha az épület megrongálódik, megsemmisül, vagy értékében áll be csökkenés és ez véletlenül következik be.

A legtöbb társasház biztosítás az alábbi kockázatokra nyújt fedezetet: tűzkockázatok (tűzkár, robbanás, villámcsapás, stb…), elemi károk (például vihar, árvíz, földrengés, idegen tárgyak rádőlése), betöréses lopás kockázata, mely esetében a biztosító a társasház közös ingóságaiban keletkezett károk értékét téríti meg, vízkár kockázat (vezetékek meghibásodása), üvegtörés kockázat, tetőbeázás. A biztosítók zöménél most már a felelősségbiztosítás is bele van építve a társasház biztosításba, mely akkor térít, ha a lakók egymásnak személyi sérülést vagy tárgyrongálással kapcsolatos kárt okoznak.

Az alapszolgáltatásokon felül a társasház biztosítást olyan kiegészítő biztosításokkal lehet még teljesebb körűvé tenni, mint például a kaputelefon rongálásra vonatkozó biztosítás, vagy a társasház garázsában állomásozó személygépjárművek biztosítása, mely csak néhány a lakóközösségek rendelkezésére álló lehetőségek közül.

Ha a kár bekövetkezik, arról a ház gondnokát kell értesíteni, neki a tiszte ugyanis a kár bejelentése a biztosító, illetve a közös képviselő felé.

Társasház biztosítást, akkor is érdemes kötni, ha a lakók szinte mindegyike rendelkezik lakásbiztosítással. Még pedig azért, mert ha a közös tulajdont éri kár, például beázik az épület pincéje, a keletkezett kárt lényegesen egyszerűbb a társasház biztosítás terhére fedezni, mintha az egyéni lakásbiztosításokból igen nehézkesen, körülményesen befolyó összegeket kéne a lakóknak erre fordítaniuk, netán a közös költségük emelkedne meg drasztikusan azért, hogy a közös károk helyreállítását közösen tudják fedezni.

Természetesen a társasház biztosításnál is létezik a biztosító váltás fogalma, ilyenkor a társasház biztosítási évfordulója előtt 30 nappal kell a régi biztosító tudomására hozni írásban a szerződés felbontásának tényét, az új biztosítást pedig az évfordulóra lehet megkötni.

A társasház biztosítások esetében is lehetősége nyílhat az egyes lakóközösségek képviselőinek a biztosítás elektronikus úton való intézésére, mely az ügyintézés gyorsasága mellett általában kedvezményes kötésre is lehetőséget ad, valamint az egyes biztosítók árajánlatait és szolgáltatási körüket is lényegesen könnyebben hasonlíthatják össze, ha igénybe veszik egy alkusz cég által működtetett online kalkulátor segítségét.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek