Temetési biztosítás

temetési biztosítás

Elsőre talán kissé morbidnak hangzik, és talán nem is minden ok híján, a temetési biztosítás, mégis a biztosítói piacon már ilyen jellegű biztosítási termék is megtalálható idestova több mint tíz esztendeje. Ha kicsit jobban belegondolunk, a temetési biztosítás is olyan, mint az életbiztosítás, vagy a nyugdíjbiztosítás, csak ezesetben nem hátralévő napjaink biztonságáról, felhőtlenségéről gondoskodunk, hanem temetésünk költségeire teszünk félre, szeretteinket imígyen is megkímélve a temetési procedúra, a gyászszertartás minden kellemetlenségétől, anyagi költségétől. Sőt, létezik olyan biztosító is, mely a temetési biztosítást egyenesen az életbiztosítással együtt, egy csomagban értékesíti.

A temetési biztosítás mindemellett azoknak az idős embereknek is lelki megnyugvást jelenthet, akiknek nincsenek közeli, közvetlen hozzátartozóik, akik segítségére haláluk esetén számíthatnának. Számukra különösen nagy biztonságot jelenthet, hogy temetésük tetemes költségeiről már előre gondoskodhatnak a temetési biztosításnak köszönhetően.

Hisz gondoljunk csak bele, már maga örök nyugvóhelyünk, legyen az akár egy aprócska urna, akár egy méretesebb koporsó, százezres nagyságrendet képvisel, és akkor magáról a sírhely áráról és a ceremónia költségeiről még nem is beszéltünk. Bizony nemcsak egy esküvő, egy temetés is belekerül több százezerbe, de a végső összeghatárt a csillagos ég képviseli.

A temetési biztosítás díja havi bontásban átlagosan viszont csupán 2-5 ezer forinttal terheli meg kiadásainkat, a havi díja ugyanis ezen két összeg között mozog biztosítótól függően, illetve a díjszabásának megállapításába nagyban belejátszik az is, mikor kezdünk el saját temetésünkre spórolni, kuporgatni.

Egyes biztosítók például már arra is lehetőséget adnak, hogy akár ifjonti éveinkben, akár a nagykórúság betöltésének pillanatában elkezdjünk takarékoskodni, míg más biztosítók, és általában inkább ez a jellemző rájuk, 50 évben állapítják meg azt a korhatárt, amikor a temetési biztosítási szerződésünket megköthetjük.

A temetési biztosítás megkötésének felső korhatárát a biztosítók szintén egyénileg határozzák meg, léteznek olyanok is, melyek ezt külön is megcselekszik a hölgyek, illetve az urak esetében, lévén a két nem várható élettartama is különbözik egymástól.

Általában nincs különbség viszont a biztosítók térítési, fizetési eljárásában, vagyis abban, hogy az érvényes temetési biztosítási szerződés értelmében az ügyfél halálakor nem a hozzátartozóknak, örökösöknek fizetnek, hanem a temetést végző cégnek, vállalatnak közvetlenül.

Egyes biztosítók pedig még arra is lehetőséget nyújtanak, hogy a gyászukat feldolgozó hozzátartozóknak tényleg ne kelljen még a temetés megszervezésével is foglalkozniuk, lévén az ügyfelük által befizetett temetési biztosítás díjának fejében, nemcsak a temetés költségeit, de annak teljes lebonyolítását, megszervezését is magukra vállalják.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek