Törlesztési biztosítás

törlesztési biztosítás

Az ismételt gazdasági világválság küszöbén, egyre több hitelest fenyeget hitelének bedőlése, a forint gyengesége, a frank és az euró folyamatos erősödésének folyományaként. Napról-napra egyre többen válnak kiszolgáltatottá, képtelenné fizetni hónapról-hónapra egyre feljebb kúszó törlesztő részleteiket. Három hónapos fizetésképtelenség után a hitelnyújtó intézet az áldozattá vált hitelesek ingatlanjára is ráteheti a kezét, az adósok feje fölül elárverezik otthonukat is, belegondolni is szörnyű családok hány ezrei kerülnek kilátástalan helyzetbe.


Ebben, a törlesztő részletek pontos fizetésében nyújthat segítséget a biztosítási piacon jelenleg is elérhető, úgynevezett törlesztési biztosítás. Félreértés ne essék azonban, a törlesztési biztosítás sem stabilizálja a devizahitelek árfolyamát, segítséget nyújt viszont a hiteltörlesztésben azokban az esetekben, ha fizetésképtelenségünket átmeneti munkanélküliség, vagy valamilyen tartós egészségkárosodás, balesetből kifolyó sérülés okozza.

Egyes biztosítók pedig olyan törlesztési biztosítást is ajánlanak ügyfeleik részére, mely tulajdonképpen az életbiztosításokkal rokonítja, hisz, ha a biztosítóval szerződött ügyfél menetközben netán életét vesztené, a biztosító az érvénye törlesztési biztosítási kötvény ellenében akár a hátralévő hitelösszeg befizetését, törlesztését is magára vállalhatja.

Megkötése előtt érdemes azonban minden érdekeltnek alaposabban megismerkednie az egyes biztosítótársaságok pontos ajánlattételével is, illetve egy-egy biztosító többféle csomagjával is.

A törlesztési biztosítás legáltalánosabb pontjai azonban általában minden biztosítónál megegyeznek. Ide sorolhatjuk, hogymint számtalan egyéb biztosítás esetében, például a temetési biztosítás, vagy az életbiztosítás, stb…, a biztosítók meghatározzák azon ügyfelek körét, kivált életkorát, akik egyáltalán törlesztési biztosítást köthetnek. Szintén megegyezik a biztosítók gyakorlata abban, hogy csak olyan személlyel hajlandóak megkötni, aki határozatlan idejű munkaviszonnyal rendelkezik.

A biztosításnak várakozási ideje is van, vagyis megkötése pillanatától nem érezhetjük rögvest biztonságban magunkat, legalább jó félévnek el kell telnie ahhoz, hogy anyagi védelmet nyújtson arra az esetre, ha elbocsátás áldozatává válnánk például.

A törlesztési biztosítás díjának fizetésére egyes biztosítók olyan ajánlatot is kidolgoztak ügyfeleik részére, hogy nem havonta, hanem több évre előre is törleszthetjük, melyet akár úgyis megcselekedhetünk, hogy ezt az összeget nem saját zsebünkből álljuk, hanem maga a hitelnyújtó intézet előlegezi meg számunkra, mégpedig úgy, hogy nem az eredeti, egy magasabb, a törlesztési biztosítás díjával megemelt hitelösszeg után számítja ki nekünk kölcsönünk havi törlesztő összegeit. Ha például 150 ezer forintos havi törlesztő részlettel kalkulálunk, a törlesztési biztosítás havi 6-8ezer forinttal terhelheti meg kiadásainkat.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek