Totálkár

totálkár

A biztosítók a totálkár fogalma alatt kétféle totálkárról beszélnek. Megkülönböztetik egymástól az úgynevezett műszaki totálkárt és a gazdasági totálkárt. A műszaki totálkár kifejezés azt jelenti, hogy a gépjárművet olyan szintű kár érte, teljesen összetört, hogy már nem lehet megjavítani, míg gazdasági totálkár esetében arról van szó, hogy a gépkocsit bár még meg lehetne javítani, az esetleges javítási költségek többe kerülnének, semhogy a gépjármű megérné a helyrehozatal árát.

Gazdasági totálkár esetében a biztosítók rendszerint úgy húzzák meg a kategória határvonalát, hogyha a gépkocsinkat ért kár eléri az autónk baleseti előtti árának 70%-át, abban az esetben már gazdaságilag totálkárosnak minősítik.

Gazdasági totálkár esetén attól szerencsére nem kell tartanunk, hogy gépkocsinkat egyúttal a forgalomból is kivonják. Ha meg tudjuk javíttatni a gazdasági totálkárral minősített autót, akkor továbbra is bátran használhatjuk.

A totálkáros kárrendezés során az autónk káridőpontbeli értékét a kárszakértő úgy határozza meg, hogy figyelembe veszi gépkocsink korát, illetve azt, hogy hány kilométert futottunk vele. Ezen értékkel egyidőben állapítják meg autónk roncsértékét is, majd ennek összegét kivonják a káridőpontbeli értékből és a kettő különbözetét, a szakszóval maradványértéknek nevezett összeget fizetik meg kártérítés címén részünkre.

A totálkár problémája különösen a hitelbe vásárolt autóknál okozhat nagy problémát a gépkocsi tulajdonosoknak. A hitelbe vásárolt autók esetén totálkárnál ugyanis a biztosítás, akár kötelező, akár casco biztosításról van szó, mindig csupán a gépjármű aktuális káridőponti forgalmi értékét köteles megtéríteni számunkra. Nekünk viszont akkor is kötelességünk törleszteni gépkocsink részleteit, ha a gyakorlatban gépkocsinkat totálkár érte.

Viszont ezen probléma kiküszöbölésére létezik egy olyan megoldás, egy kiegészítő biztosítás is, nevezetesen a vételár biztosítás, melyet, ha megkötünk, megoldhatóvá válnak anyagi gondjaink. A kárrendezés során a kárszakértő által megítélt kártérítés összege ugyanis érvényes vételár biztosítás esetén nemcsak gépkocsink aktuális forgalmi értékével egyezik majd meg, de a biztosítónk még a vételár különbözetét is megtéríti részünkre. Ha hitelbe vásároltuk tehát a kocsinkat, kifizethetjük fennálló tartozásunkat, de akár új autóra is beruházhatunk.

A vételár biztosítást az autóvásárlást követő 60 napon belül kell megkötnünk gépkocsinkra, ez havi néhány ezres többletkiadást jelent, ám költségként, lévén éves díjszabásban kell fizetni, egyszer mutatkozik majd meg kiadásaink között.

A hitelre vásárolt autók kapcsán a biztosítási szerződés gyakran azt is kimondja, hogyha gépkocsink totálkárossá válik, abban az esetben a lízingelő pénzintézet akár azonnali hatállyal, egyoldalúan szerződést is bonthat velünk. Ilyenkor az általunk még nem törlesztett hitelösszeget jogosan követelhetik vissza tőlünk egy összegben.

Mivel még a casco biztosítás sem terjed ki minden kockázatra, valóban érdemes megfontolnunk, pláne egy hitelre vásárolt autó esetén, hajlandóak vagyunk-e beruházni a vételár biztosításba, hogy egy későbbi totálkár esetleges kellemetlen következményeit biztosan elkerüljük.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek