Új kötelező biztosítás

új kötelező biztosítás

2011-ben a gépkocsi tulajdonosoknak a kötelező biztosítás terén is újat hozott az esztendő. Az eddigi kötelező biztosítások kategóriája ugyanis új kötelező biztosításra módosult, mely természetszerűleg új éves díjterheket ró az autót fenntartókra. Az új kötelező biztosítás értelmében az éves díjakat már nem a gépkocsi hengerűrtartalma alapján kell megfizetni, hanem ki-ki személyautója motorjának teljesítménye függvényében köteles az új kötelező biztosítás tarifáját rendezni.

Az új kötelező biztosítás értelmében azok a gépkocsi tulajdonosok jártak pórul, akik a kisebb méretű, de strapabíró, erős motorral rendelkező személyautók mellett döntöttek. Rájuk ugyanis a korábbi díjaknál egy árkategóriával magasabb díjakat rónak ki a biztosítók az új kötelező biztosítás kategóriájának bevezetése értelmében.

Az új kötelező biztosítás sem hozott változást viszont az úgynevezett bonus malus rendszer tekintetében, vagyis, ha a gépkocsi tulajdonos az előző esztendőben nem okozott balesetet, az új kötelező biztosítás díjának megfizetésekor is jogosult az őt megillető kedvezményeket igénybe venni. Végeredményben tehát olcsóbb új kötelező biztosítást köthet.

Az új kötelező biztosítás megkötésekor dacára a kategóriaváltozásnak, sokan tapasztalhatták, hogy lényegében nemhogy magasabb árat fizettek volna biztosításukért, mint eddigi kötelezőjükért, épp ellenkezőleg, olcsóbban kötöttek új kötelező biztosítást. Ennek oka azonban nem a rendszer megváltozásában keresendő, sokkal inkább a biztosító piac tágulásának, az új biztosítók piaci megjelenésének tudható be. Illetve annak, hogy a biztosítók felkészülve a kellemetlen változásokra, 2011-ben még jelentősebb kedvezményeket biztosítottak, biztosítanak azon ügyfeleik számára, akik az új kötelező biztosításuk mellé mindjárt a 2011-es casco biztosításukat is megkötik.

Az új kötelező biztosítás kategóriájának bevezetése mellett változás történt továbbá a biztosítási évforduló időpontjában is. A gépkocsi tulajdonosok nem kötelesek január 1-ig biztosítót váltani, amennyiben személyautójukat év közben vásárolják meg. A biztosítási évforduló időpontja esetükben arra a napra módosul, amikor új gépkocsijukat megvásárolták, illetve bejegyeztették a forgalmijukat. A kötelező váltás lehetősége számukra is nyitott tehát, csupán az új évfordulóhoz kötött.

Ahhoz, hogy a számunkra legelőnyösebb új kötelező biztosítást köthessük meg, továbbra is érdemes lehet igénybe venni az online biztosítási kalkulátorok segítségét, ahol az egyes biztosítók díjszabásait könnyen összevethetjük egymással, kiválasztva a számunkra legideálisabb ajánlatot. Sőt, a hivatalos ügyintézés terhét is leveszik vállunkról az online kalkulátorokat üzemeltető cégek, hisz a kiválasztott új kötelező biztosítást, akár a hivatalok személyes felkeresése nélkül, az interneten keresztül is megköthetjük.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek