Utasbiztosítás díj

Az utasbiztosítási szerződés egyszeri díjas, a biztosítási díjat azonnal és egy összegben kell megfizetni. A biztosító által kiállított kötvény érvényessége az előre meghatározott utazási időtartamhoz igazodik. Az utasbiztosítást egyénileg megkötő magyar turista számos konstrukció közül választhat, amelyek nem csupán díjaikban, hanem a vállalt kockázatok és a biztosítási szolgáltatások értékhatárának meghatározásában is különböznek egymástól.

Az utasbiztosítás ára a nyújtott szolgáltatásoktól (minimális, alapszintű, optimális, exkluzív) és a biztosító társaságtól függően napi 360-1500 forint körüli összegre tehető. Az összehasonlítás kedvéért álljon itt egy egyszerű példa: míg a minimális utasbiztosítást igénybe vevők balesetből eredő sürgősségi orvosi kezelés esetén 2-3 millió forintra számíthatnak, exkluzív utasbiztosítás esetén ez az összeg eléri a 30 milliót. A biztosítás napidíját természetesen számos tényező befolyásolja. Például az úti célunk, földrajzi elhelyezkedésétől függően. Az Európa kategórián kívül eső országok tekintetében a biztosítók pótdíjat számíthatnak fel. A földrajzi mellett a betegségre való hajlam és nagyobb kockázat miatt időseket sújtó, életkori pótdíjak is léteznek. Ugyancsak a biztosítás árát növelik a sportbiztosítások. Bizonyos hobbi célból űzött sporttevékenységek az egyes biztosítóknál kiemelt kockázatot jelentenek, ezért pótdíjat kell utánuk fizetni. A meghatározott sporttevékenységek (rafting, sí, búvárkodás) közben bekövetkezett balesetek után csak ezek ellenében térítik meg a költségeket.

A végső árat kedvezően befolyásolják az igénybe vehető kedvezmények is, gyerek, családi vagy csoportos kedvezmények. Családi kedvezmény: egyes biztosítók kedvezményes díjon kínálják utasbiztosításaikat két felnőtt és legfeljebb öt gyermekből álló családok számára. Nem árt odafigyelni viszont, hisz egyes biztosítók termékei esetében a kedvezményes díjhoz kapcsolódó biztosítási fedezetek is csökkentett értékűek. Gyermekkedvezmény: 18 év alatti, szülővel utazó utasok számára választható kedvezményes díjszabás, a kedvezményes díjhoz kapcsolódó biztosítási fedezetek ugyanúgy csökkentett értékűek, mint a családi kedvezmény esetében.

A gyakorta, alkalmanként rövidebb időre külföldre utazók biztosítási bérletet is válthatnak, mely a bérlet váltásától számított meghatározott időszak alatt, előre meghatározott számú vagy korlátlan alkalommal használható fel. Több biztosító társaság kínál vállalatok számára is utazási biztosításokat. Ezek általában egy évre megszabott keretnapszámot foglalnak magukban, indulás előtt az adott cégnek el kell juttatnia a biztosítóhoz a kiutazók listáját. Egyes biztosítók a hosszabb időre külföldre utazó 30 év alatti fiataloknak, külföldön tanuló diákoknak is ajánlanak biztosítási módozatokat.

Az online utasbiztosítás kalkulátorok hathatós segítséget nyújthatnak a választásban, mérlegelve lehetőségeinket, könnyebben dönthetünk, hogy a számos eltérő szolgáltatás közül megelégszünk-e egy kevesebb kockázatot felölelő, alacsonyabb díjú biztosítással, vagy a több szolgáltatásért és magasabb fedezetet nyújtó biztosításért hajlandóak vagyunk-e mélyebben a zsebünkbe nyúlni. Aki a tengerentúlra, vagy olyan helyre készül, ahol a hazaihoz képest sokszorosába kerül az egészségügyi szolgáltatás, érdemes olyan biztosítási módozatot választania, amely magas vagy korlátlan fedezetet nyújt ilyen esetekre.

Ma már az utasbiztosítások általánosan kínált szolgáltatásává vált az asszisztencia is. A segítségnyújtási szolgáltatás lényege, hogy a bajba került ügyfél elsőként a biztosító által megadott - legtöbb esetben magyar nyelvű, éjjel-nappal elérhető - ügyfélszolgálatot hívja fel. Az ügyfélszolgálat informálja a biztosítottat további teendőiről, lehetőségeiről, a megkötött utasbiztosítási szerződés feltételei szerint gondoskodik ellátásáról, ha kell mentőt küldet, ha kell tolmácsol, visszaigazolja az adott egészségügyi intézménynek, hogy állja biztosítottja kezelésének költségeit.

Több társaság feltételei között szerepel, hogy amennyiben a biztosítottnak külföldi útja során egészségügyi ellátásra vagy jogsegélyszolgálatra van szüksége, köteles felvenni a kapcsolatot az asszisztencia társasággal. Az előzetes jóváhagyás nélkül igénybevett szolgáltatások esetében - kivéve, ha a biztosított egészségügyi állapota ezt igazoltan nem teszi lehetővé - a biztosító kötelezettsége bármely kár vonatkozásában, a feltételekben előre meghatározott összegre korlátozódik. Egyes módozatok esetében, lehetőség van arra, hogy a turista maga fizessen a kezelésért, és az így keletkező orvosi és gyógyszertári számlákat utólag nyújtsa be a biztosítónak, de e megoldáshoz a társaságok többsége már értékhatárt szab, és ha a keletkezett költségek azt meghaladják, mindenképpen fel kell hívni előtte az asszisztenciaszolgálatot.

Érdemes észben tartani, milyen eseményeket zár ki a biztosító az adott módozat esetében a biztosított kockázatok köréből! Jó tudnunk azt is, milyen iratokat (baleseti jegyzőkönyv, költségeket igazoló számlák, orvosi igazolás) kell benyújtanunk a biztosító társasághoz, mert ezek utólagos pótlása mindig nehézkes. Ezért feltétlenül olvassuk el a biztosítási feltételeket! Kiutazáskor győződjünk meg arról, hogy a kellő információ, asszisztencia telefonszám birtokában vagyunk-e, és ne felejtsük el magunkkal vinni a biztosítási kártyát, az egyéb igazoló okmányokat.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek