Utasbiztosítás Horvátország

utasbiztosítás Horvátország

Horvát és magyar szakemberek szerint sem érdemes uniós tb-kártya és külön utasbiztosítás nélkül elindulni az Adriára. Noha a hatályba lépett magyar-horvát szociális biztonsági egyezmény szerint a hazánkban egészségügyi szolgáltatásban részesülő személyek; a biztosítottak, nyugdíjasok és kiskorúak horvátországi nyaralásuk idején egyazon feltételekkel jogosultak a sürgősségi ellátásokra, akár a horvát biztosítottak, a szükséges ellátások nem tartoznak ezek körébe.

Sürgősségi ellátásnak csak olyan ellátás minősül, mely szükségessége a kint tartózkodás idején merül fel s a hazatérésig már nem halasztható. Sürgősséginek számít például a külföldi tartózkodás ideje alatt igénybe vett első három dialíziskezelés. Térítésmentesen az EU-kártyával csupán az eslősegély-, és életmentő szolgáltatásokat vehetjük igénybe, más ellátásokért, hacsak nem kötöttünk megfelelő, betegbiztosítással egybekötött utasbiztosítást, a hazai turistáknak a horvátokkal azonos mértékű önrészt kell fizetniük, mely általában 15 százalék, kórházi ellátás esetén pedig 30 százalékra is rúghat. Drágák a gyógyszerek is,rendszerint teljes térítés fejében válthatók ki a horvát patikákban.

A horvát ellátás színvonala jó, de sokba kerül, legalábbis, ha valaki biztosítás nélkül megy nyaralni. A statisztikák szerint a rijekai kórházban minden tizedik beteg turista. A leggyakoribb tünetek a rovarcsípés, az ételmérgezés és az allergiás rohamok, de sokan szorulnak ellátásra egy-egy elszenvedett baleset miatt is. A külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást is csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, egy jó utasbiztosítással azonban kiküszöbölhetjük ezt a problémát is, anélkül, hogy anyagi válságba kerülnénk.

A tenger szerelmesei, kivált, ha búvárkodni készülnek, jól teszik, ha horvátországi utazásuk előtt tájékozódnak lehetőségeikről, melyik biztosító milyen feltételekkel, netán kiegészítő modullal vállalja az ebből eredő kockázatokat. A biztosítók ugyanis gyakran korlátozzák az általuk veszélyesnek minősített sportokkal kapcsolatos fedezetvállalást. A veszélyes sportokkal, versennyel és edzéssel kapcsolatosan bekövetkezett baleseteket általában kizárják, vagy csak külön megkötendő kiegészítő biztosítással vállalnak felelősséget, legtöbbször Sport-Baleset biztosítással. Érdemes tehát körültekintően, egy összetettebb, magasabb árfekvésű utasbiztosítást választani, mely igényeinket kielégítve, a búvárkodásból eredő balesetekért is felelősséget vállal.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek