Utasbiztosítás kötése

utasbiztosítás kötése

Akár csoportos utasbiztosítás, akár éves utasbiztosítás, akár egyéni utasbiztosítás kötése a célunk, minden esetben érdemes tájékozódnunk az utasbiztosítás kötésének egyedi feltételeiről. Nem árt ellenőrizni például utasbiztosításunk területi hatályát egy utasbiztosítás külföldre, vagy egy éves utasbiztosítás például sokszor nem nyújt semmiféle védelmet akkor, ha belföldi utazásra kényszerülünk. Utasbiztosítás kötése előtt szintén érdemes tájékozódni az egyes biztosítók ajánlatáról, milyen árak mellett, milyen szolgáltatásokat biztosítanak, a kötelező utasbiztosítási modulokon túl, milyen extrákat nyújtanak, gondolunk itt például a jogsegélyszolgálatra, mely nem minden utasbiztosítási csomag része.

Ha nyaralni megyünk, érdemes lehet elgondolkozni egy kiegészítő sportbiztosítás megkötésén is, valamint odafigyelni arra, hogy az utasbiztosításunk olyan értékek védelmére is kiterjedjen, mint a fényképezőgép, vagy a videokamera. Ahhoz, hogy az összes biztosító ajánlatát összevethessük egymással és mindközül valóban a számunkra legideálisabb utasbiztosítás kötése mellett határozzunk, érdemes egy használható utasbiztosítás kalkulátor segítségére támaszkodnunk.

Az utasbiztosításokról általánosságban megjegyezhetjük, hogy azok minden esetben magukba foglalnak asszisztenciaszolgáltatást, mely a telefonos segítségnyújtás körére terjed ki, klasszikus élet-, baleset- és betegségbiztosítási szolgáltatást, valamint poggyászbiztosítást is. Az utasbiztosítás kötését indulás előtt azért sem érdemes elmulasztani, mert ugyan lehet, hogy néhány ezer forintot megspórolunk magunknak a biztosítási díjjal, viszont belegondolni is rossz, milyen nem várt költségekkel kell majd szembenéznünk akkor, ha netán külföldi gyógykezelésre szorulunk és a számlát saját zsebünkből kell majd rendezni, vagy, milyen bosszúságot okoz majd az anyagi veszteség mellett, ha utunk során poggyászunkat lovasítják meg, melyben értékes dolgainkat tároltuk.

Akár éves, akár csoportos, akár egyéni, stb… utasbiztosítás kötése a célunk, jó, ha tudjuk az utasbiztosítás kötését csak Magyarországon intézhetjük el, még a szóban forgó utazás előtt. Az utasbiztosítás kötése nem lehetséges azok számára, akik külföldi munkavállalásra adják a fejüket, és azokra sem, akik életvitelszerűen élik mindennapjaikat külföldön.

Szintén általánosságban elmondható, hogy az utasbiztosítások betegségbiztosítási moduljai nem fedezik azon külföldi kezelések költségeit, melyek egy már meglévő betegségünk miatt válnak szükségessé kint tartózkodásunk során, és az áldott állapotban lévők esetleges ellátását sem finanszírozzák.

Az utasbiztosítások poggyászbiztosítási moduljai, mint fennebb hangsúlyoztuk már, igen ritkán terjednek ki az olyan műszaki cikkek védelmére, mint a fényképező, vagy a videokamera, különös értékű vagyontárgyakra (készpénzre, arany, ezüst ékszerekre) pedig szinte biztos, hogy nem. Ahogy kerékpárunkat, vagy sífelszerelésünket sem árt bebiztosítani például egy síbiztosítás megkötésével.

Az utasbiztosítás kötésének megejtése előtt, melyet a gyorsaság és a kedvezmények végett akár online módon is intézhetünk, szintén érdemes ellenőrizni az egyes biztosítók biztosítási limitjeit, hogy milyen esetben, milyen fedezet mellett nyújtanak segítséget egy-egy felmerülő probléma kapcsán.

Ne higgye senki, hogy az uniós tb-kártya kiváltásával helyettesíthető egy jó utasbiztosítás. Előbbinek kizárólag sürgősségi ellátások esetében vehetjük hasznát, és még akkor is fizetnünk kell a szolgáltatásért nem is jelentéktelen önrészt.

Ha az utasbiztosítás kötése előtt vesszük maguknak a fáradtságot és kicsit alaposabban körülnézünk a biztosítók ajánlatai között, le fogunk döbbeni, milyen széles választék az, melyből kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbb utasbiztosítást. Ma már létezik például tengerparti utasbiztosítás, mely extrémsportok, búvárkodás esetén is fedezetet vállal, sőt még repülős utasbiztosítás is, mely többek közt légi katasztrófák esetén lehet hasznunkra. És ez csak tényleg néhány a piacon elérhető utasbiztosítások közül, melyeket megköthetünk, sőt ajánlatos is megkötnünk saját biztonságunk érdekében.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek