Vagyontárgy

vagyontárgy

A vagyontárgy fogalma leggyakrabban az otthon biztosítás, vagy a lakásbiztosítás, online lakásbiztosítás kapcsán kerül előtérbe. A biztosítási szerződés megkötésekor ugyanis nem csupán ingatlanunkat, magát az épületet mint vagyontárgyat biztosítjuk, de a benne felelhető ingóságokat is, melyek szintén a vagyontárgy általános meghatározása alá esnek.

A biztosítók mind az ingatlan, mind az ingóságok tárgykörét kijelölik, melyekre biztosítás köthető. Így ingatlannak minősül a biztosítási eljárásban a lakásunk, házunk, nyaralónk, de akár egy medencét is lehet biztosítani.

Az ingóságoknak nevezett vagyontárgyak esetében a biztosítók meg szokták különböztetni egymástól az úgynevezett háztartási ingóságokat, ez lehet egy hűtőszekrény, egy mosogatógép, stb… az úgynevezett különleges értéket képviselő vagyontárgyaktól, mint amilyenek az antik bútorok, értékes festmények, arany, ezüst neműk lehetnek. Egyes biztosítók a háztartási ingóságok, vagyontárgyak csoportját is tovább osztják, külön kezelik ugyanis a jelentősebb értékű háztartási ingóságokat, mint amilyen például egy spéci házimozi rendszer lehet.

A vagyontárgyaknak szerepük van a lakásbiztosítás díjának meghatározásában is. Ha az online lakásbiztosítás mellett döntünk, látni fogjuk, hogy mindjárt első körben eldönthetjük a biztosítás, mely vagyontárgyakra terjedjen ki. Biztosíthatjuk csupán magát az épületet, vagy csak az ingóságainkat, és persze lehetőségünk van mindkettőt egyszerre biztosítani.

vagyontárgy Ha az együttes biztosítás megkötése mellett döntünk, számolnunk kell azzal a kockázattal, hogy a biztosítás díjában a legtöbb esetben csupán a háztartási ingóságokra nyújtott fedezet foglaltatik benne, a különleges értéktárgyakra a biztosítók nem nyújtanak fedezetet vagy csak nagyon csekély mértékben. Ahhoz, hogy értéktárgyainkat biztosíthassuk a biztosítási szerződésben nekünk kell feltüntetnünk őket, mégpedig azok megfelelő értékén. Vagyontárgyaink értékének megállapításához akár becsüs véleményét is kikérhetjük és az általa kiállított szakvéleményt is csatolhatjuk a lakásbiztosítási szerződéshez.

A lakásbiztosítási szerződéseknél azonban nemcsak a különleges értéket képviselő vagyontárgyakkal lehet probléma. Szintén pórul járhatunk, ha a biztosítás díjának lefaragása végett vagyontárgyainkat nem a megfelelő értékükön biztosítjuk. Vagyontárgyaink alulbiztosításának ugyanis megvan az a hátulütője, hogy a kártérítési összeg is alacsonyabb lesz, mintsem szeretnénk.

Ahogy az épületek, ingatlanok biztosításánál is mindig azok újjáépítési értékét kell feltüntetni egy lakásbiztosítási szerződésben, úgy az ingóságoknál is érdemes azok újra beszerzési értékét alapul venni. Ha új vagyontárgyat vásárolunk, vagy öröklés útján kerül birtokunkba egy új vagyontárgy, arról érdemes tájékoztatni biztosítónkat is, és ha szükséges, módosítani meglévő szerződésünkön.

Ha káresemény történik, mely vagyontárgyainkban is kárt okoz, a biztosító a kárrendezés során az egyes ingóságok számlájára jogosan jelentheti be igényét. Ezt, ha csak tehetjük, őrizzük meg, kivált értékes műszaki cikkek, berendezési eszközök esetében.

Ha vagyontárgyainkat teljes biztonságban szeretnénk tudni, a műszaki cikkekre, akár kiegészítő biztosítást, úgynevezett termékgarancia biztosítást is köthetünk, mely például kiterjed a műszaki cikkek, tévék, hűtőszekrények azon töréskárára is, mely azok beüzemelésekor vagy szállításakor keletkezhet.

Biztosítás kalkulátor

Egyéb biztosítások

Biztosítás tipp

Legfrissebb biztosítás cikkek